Gyógyszerhiányt okoz a profitéhség

Állítólag a nagyobb anyagi haszon reményében tartják vissza a gyógyszereket a piac egyes szereplői, ezzel okozva gyógyszerhiányt az országban. Július 1-ével ugyanis újra a régi áron lehet forgalmazni a gyógyszereket. Az ügyet az ÁNTSZ és a GVH is vizsgálja - írja a Népszabadság.

Egymásra mutogatnak a patikusok és a gyógyszer-nagykereskedők a napok óta fennálló gyógyszerhiány miatt. A szaktárca kérésére az ÁNTSZ vizsgálja, hogy az orvosságok miért nem jutnak el a betegekhez, mivel a szükséges gyógyszermennyiség az országban van. Feltevések szerint a piac valamely szereplői azért tartják vissza a gyógyszereket, hogy megvárják a július 1-ét, amikor ismét az árbefagyasztás előtti, 15 százalékkal magasabb áron szállíthatják a készítményeket - írja a Népszabadság.

Ma már minden tizedik betegnek azt tanácsoltuk, próbálja meg beszerezni gyógyszerét egy másik patikában - mondta a lapnak Samu Antal, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének elnöke. Szerdán a Hungaropharmától megrendelt 300 készítményből csak 56-60 érkezett meg az ő gyógyszertárába. A Hungaropharma Rt., a legnagyobb nagykereskedelmi vállalat vezetője, Szabó Ferenc szerint szállítanak. Ennek ellenére vidéki gyógyszertárak vezetői azt állítják, egyre nő a hiánycikkek száma, több megyében csak órákra elegendő készletek vannak.

A kormány minden törvényes eszközt fölhasznál a piac egyensúlyának helyreállítására - közölte a Népszabadsággal Kökény Mihály egészségügyi miniszter. Kökény szerint súlyosan etikátlannak, hogy néhány napi haszon miatt egyes piaci szereplők nem szállítanak gyógyszert.

A GVH csütörtökön indít eljárást tíz gyógyszer-nagykereskedelmi cég tevékenységét vizsgálva. Azt akarják kivizsgálni, hogy valóban áremelés előtti áruvisszatartás áll-e a gyógyszerhiány hátterében. Várható egyébként, hogy csütörtökön aláírják a gyógyszergyártók és a kormány között létrejött megállapodást az érintett cégek - írja a Népszabadság.

KAPCSOLÓDÓ CIKK