Videofelvétel is készült a baranyai tigrisről

Három szemtanún kívül egy videofelvétel és tappancsnyomok is bizonyítják, hogy valóban tigris mászkál a Bükkösd és Baranyajenő melletti erdőben. A vadászok és rendőrök azonban egyelőre hiába keresik a vadállatot.
Fotó: MTI
Hiába keresik

Keresik, de továbbra sem találják a Bükkösdön, majd Baranyajenő közelében felbukkant tigrist, a lakosság körében azonban nem tapasztalható pánik a veszélyes ragadozó miatt - közölte a Duna-Dráva Nemzeti Park vadászati szakfelügyelője csütörtökön az MTI tudósítójával.

"A nyomok, a tanúk beszámolói és amatőr videofelvételek alapján szerdára egyértelművé vált, hogy egy ismeretlen helyről elszabadult tigrissel van dolgunk" - mondta Török Gábor vadászati szakfelügyelő. Szerinte az állatot három baranyajenői lakos is látta a falu melletti domboldalon. Egyikük videofelvételt is készített, amelyen homályosan, de kivehető a vetésben pihenő nagymacska; a másik látta, amint a tigrist egy kutya megkergette.

A szakfelügyelő beszámolt arról, hogy a tanúk által megjelölt helyszínen egyértelműen nagymacskára utaló tappancsnyomot fedeztek fel, amelynek mélységéről arra következtettek, hogy a keresett vad mintegy százötven kilogramm súlyú lehet.

Vadászokból és különlegesen képzett rendőrökből időközben bevetési egység alakult, amelynek feladata, hogy ártalmatlanítsa és befogja az állatot. Ennek érdekében a tigrist éjszaka sertéstetemmel próbálják az erdőből előcsalogatni, és három magaslesről altatólövedékkel töltött puskával célba venni.

A tigrisvadászok éles lőszert is vittek magukkal, de minthogy védett állatról van szó, azt csak a legvégső esetben használnák. Piros Attila, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság közbiztonsági igazgatója elmondta, lezárták az erdőhöz vezető utakat, estétől reggelig pedig járőrszolgálatot tartanak a faluban, hogy senki ne juthasson a nagymacska közelébe.

Schumann József engedéllyel rendelkező tigris- és oroszlántartó - akit a nemzeti park kért fel szakértőnek -  úgy vélte, hogy az állat viselkedését nem lehet kiszámítani, azt sem tudni, mikor evett utoljára, milyen kapcsolatban volt az emberekkel, ezért elfogásakor nagyon óvatosan kell eljárni.

Bár a vadászok felkészültek, az állat szerda óta nem bukkant fel. Feltételezik, hogy szürkületnél előbb nem is mozdul. A levágott sertést mindenesetre az erdő melletti vetésben hagyták, hogy felkeltse a tigris érdeklődését.

A mintegy félezer lelket számláló Baranyajenőn nem tapasztalható pánikhangulat, az emberek szokásos hétköznapjaikat élik. A gyerekek vidáman játszanak a falut átszelő főút mentén és a focipályán, csak néhány felnőtt megy ki néha látcsővel vagy kamerával a háza elé, hátha megpillantja a kuriózumnak számító csúcsragadozót. A tigris iránti érdeklődésük ugyanakkor addig tart, amíg el nem kezdődik a labdarúgó Európa-bajnokság éppen aktuális esti mérkőzéseinek közvetítése.

KAPCSOLÓDÓ CIKK