Egy év késéssel állnak forgalomba a Nagykörúton az új villamosok. A fővárosi közgyűlés erről csütörtökön döntött - írja a Népszabadaság. A Gaznz-villamosok cseréjéről tavaly döntöttek, de a nyertes pályázó műszaki problémák miatt módosított az ajánlatán, ezért a késés.

Forrás: Siemens
Combino villamos

Csütörtökön elfogadta a Siemens-Kiepe konzorcium módosított ajánlatát a Fővárosi Közgyűlés, a döntés értelmében egy év késéssel, 2007 végétől közlekedhetnek a Nagykörúton az új, Combino villamosok. A főváros tavaly döntött úgy, hogy negyvenmilliárd forintból lecseréli a Nagykörúton futó Ganz-villamosokat. A kiírt pályázaton a Siemens-Kiepe-csoport ajánlata nyert.

A cég tavaly év végén jelezte, hogy problémák akadtak a Combino típussal, mivel több nyugati nagyvárosban előfordult, hogy a villamosok vázszerkezete tönkrement. A társaság ezért új ajánlattal állt elő. Alumínium helyett rozsdamentes acélból készíti a kocsikat, ezek így az eredeti tervekhez képest nehezebbek, de olcsóbbak lesznek. Konkrétan ötmilliárd forinttal kell kevesebbet fizetni.

A közgyűlési vitában felszólaló Atkári János (SZDSZ) főpolgármester-helyettes szerint az egyéves csúszás miatt 2,5 milliárd forintos kár éri a fővárost, amit Siemens megtérít. Deák András (Fidesz-MKDSZ), a közbeszerzési bizottság elnöke szerint a pályázati kiírásban kizáró okként szerepelt, ha a jelentkező nem tudja betartani a szállítási határidőt. Az ülést vezető Szolnoki Andrea (SZDSZ) főpolgármester-helyettes időtúllépés miatt azonban megvonta a szót az ellenzéki képviselőtől. Deák azt állította: a főváros vezetése "sutyiban már úgyis megállapodott". Atkári kilátásba helyezte, hogy e kijelentése miatt beperli Deákot - írja a Népszabadság.