Csütörtökön jórészt megszűnt a pár nappal korábban hirtelen támadt gyógyszerhiány, miután szerdán Kökény Mihály egészségügyi miniszter bejelentette, hogy hatósági vizsgálatot rendel el az ügyben - írja a Népszabadság.

Kökény Mihály ezért indított vizsgálatot, mert szerinte a hét elején kialakuló gyógyszerhiányt az okozta, hogy a nagykereskedők a július elsejei "ár-visszarendeződésre" tartogatják a készleteket. A szaktárca vezetője a tisztiorvosi szolgálatot és a Gazdasági Versenyhivatalt (GVH) kérte fel vizsgálódni - írja a Népszabadság.

Bujdosó László országos tiszti főorvos szerint nincs gyógyszerhiány, de az ellátás valóban egyenetlen. Ezt az ÁNTSZ hétfő óta zajló ellenőrzései során tapasztalták. Hozzátette, csütörtökön már kedvezőbb volt a helyzet. A GVH pénteken keresi fel az első nagykereskedőt, akik esetében gazdasági erőfölénnyel való visszaélés is felmerülhet, ha nem elégítik ki a gyógyszertárak megrendeléseit.

A lap szerint míg szerdán még sok gyógyszerhez nem lehetett hozzájutni, csütörtökön már alig volt hiánycikk. Szerdán az egyik nagy gyártó, az AstraZeneca közleményben jelezte, hogy ötven százalékkal növelte a nagykereskedőknek szállított gyógyszermennyiséget, a patikákban azonban mégsem juthatnak hozzá a betegek az életmentő, daganatellenes orvosságokhoz. Csütörtökön viszont már azt közölte a cég szóvivője, hogy megszűnt az ellátási zavar. A lap által országszerte megkérdezett gyógyszertárak jelezték csütörtökön, hogy az alapvető orvosságokat ki tudják adni, bár a drágább gyógyszerekből csak korlátozottan szállítanak a nagykereskedők.

Szabó Ferenc, a Hungaropharma vezetője azt közölte, hogy a drágább és korlátozott mennyiségű gyógyszerekből mindenhová szállítanak, de az igényeltnél kevesebbet visznek ki, hogy mindenhová jusson - írja a Népszabadság.