Homokzsákokkal kellett körbevenni több lakóházat is Csákánydoroszlón és Körmenden. A házak kivétel nélkül a Rába árterén állnak. Az árhullám vasárnap reggel tetőzött Körmendnél.

Homokzsákokkal védenek négy lakóházat az árvíz ellen a Rába árterében, közülük három a Vas megyei Csákánydoroszlón, egy pedig Körmenden van. "Ezek a házak az ártéren állnak, így amíg nem épül védőgát, magas vízállásnál mindig ez lesz a helyzet" - mondta a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság ügyeletese.

A Rába Körmendnél vasárnap reggel 6 órakor tetőzött, a folyó ezen a szakaszon már apadásnak indult, az árhullám Sárvár irányába vonul tovább. A körmendi szakaszon jelenleg is másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, a folyó szentgotthárdi szakaszán azonban már megszüntették a készültséget - közölte Horváth Csaba.

A Rába völgyében rétek, legelők, erdős területek és kertek vannak víz alatt. Az árvízi elöntések miatt a Molnaszecsőd és Katafa, illetve a Vasegerszeg és Nagygeresd közötti út zárva van. Időközben azonban újra megnyitották a pinkamindszenti határátkelőt, mivel újra meg lehet közelíteni a korábban átázott úton..

Elsőfokú, vagyis a legalacsonyabb árvízvédelmi készültséget léptették életbe szombaton a Mura letenyei árvízvédelmi szakaszán is.