Bár a kabinet a gyógyszerpiac hosszú távú rendezését ígéri, kérdéses, hogy képes-e megfékezni a gyógyszerek drágulását. A gyógyszergyártókkal kötött megállapodásról nyilvánosságra került információk szerint a kormány nem tett mást, csak visszarakta a gyógyszerkasszába azt a 12 milliárdot, amit év elején kivett, és hozzájárult, hogy jövő évtől nem avatkozik be a gyártók számára hátrányos módon a gyógyszerek árának alakulásába. A mostani megállapodás részleteiről hallgat ugyan a kormány - a dokumentumot többszöri megkeresésünkre sem kaptuk meg a Miniszterelnöki Hivataltól -, korábbi kísérletei a gyógyszerpiac rendezésére azonban kudarcot vallottak.

A kormány folyamatosan elhallgatja a gyógyszergyártókkal folytatott tárgyalások részleteit. Az [origo] többszöri megkeresésére sem járult hozzá ahhoz, hogy megismerhessük a gyógyszergyártó cégekkel kötött megállapodást. Múlt héten többször megkerestük telefonon a tárgyalásokat folytató Miniszterelnöki Hivatalt (MeH), ahol napokig arra hivatkozva utasították el érdeklődésünket, hogy a témával foglalkozó illetékes éppen nincs a helyén. Bár visszahívást ígértek, még arra sem kaptunk választ, hogy a dokumentumot egyáltalán kiadná-e a MeH, ha az üggyel foglalkozó munkatársát elérnénk.

A tárgyalásokról kiszivárgott és nyilvánosságra került információk szerint a kormány azt vállalta, hogy csak az áremelkedés felét fizetteti meg a gyártókkal. A kabinet emellett - bár év elején ezt még ellenezte - belement abba is, hogy 2005-2006-ban további 5-5 százalékkal növeli a korábbi véleménye szerint már így is elfogadhatatlan méretűre duzzadt gyógyszerkasszát.

A gyártók terhe 9 milliárd forint lesz, a kormány pedig legfeljebb 12 milliárd forintot biztosít a költségvetési tartalék terhére a fennmaradó költségekre. Azaz ha szükség lesz rá, év végéig visszaforgatja a gyógyszerkasszába azt az összeget, amelyet márciusban kivett onnan, mikor a gyógyszerárak befagyasztásával egy időben csökkentette a gyógyszerkasszát. Bizonytalan azonban, hogy a 12 milliárddal ismét megnövelt gyógyszertámogatás elegendő lesz-e év végéig a költségek fedezésére. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adatai szerint már az év első négy hónapjában 88,7 milliárdot költöttek támogatásokra (az éves előirányzat 223 milliárd). A támogatási összeg tizede pedig minden hónapban elfogyott áprilisig, azaz ha ilyen mértékű marad az igényelt gyógyszertámogatás, akkor az OEP nem tudja egész évben fizetni azt.

A megállapodásról nyilvánosságra került dokumentumok szerint ráadásul a gyógyszerek árának szinten tartását csak 2004 végéig garantálja a kabinet. Kérdéses azonban, hogy ezt követően hogyan szab majd gátat a gyógyszerek áremelkedésének. Különösen úgy, hogy a kiszivárgott információk szerint a kormány azt is vállalta, hogy a két és fél évre kötött megállapodás idején nem veti be ismét az árbefagyasztást mint ármérsékelő fegyvert, az árakat pedig év vége után a piac és a gazdasági verseny szabályozza majd. Ez azonban akár komoly drágulást is eredményezhet, mivel a gyógyszergyártók eddig minden lehetséges alkalommal elmondták: Magyarországon a legtöbb gyógyszer ára jóval elmarad az európai uniós, azaz a piaci szinttől.

A kormány belement abba is, hogy a megállapodás ideje alatt nem alkalmaz kifejezetten a gyártókat érintő további forráselvonást. Azt nem sikerült megtudnunk, hogy ez pontosan mit jelent, illetve hogy egy esetleges áremelkedés esetén ki viseli majd a terheket, mivel a megállapodás szövegét máig nem kaptuk meg a MeH-től.