A katasztrófa helyzetek biztonságosabb és kiszámíthatóbb kezelésére átfogó katasztrófavédelmi program kidolgozását és Nemzeti Katasztrófavédelmi Alap létrehozását sürgeti a kormányfőhöz írt levelében az állampolgári jogok biztosa. Ezt már több éve is javasolta az ombudsman, hiába.

"Az elmúlt időszakban a lakosságot nemcsak az árvíz, hanem földrengés, vihar, szélvihar - ennek következtében sártenger - és jégverés is sújtotta, és számolni kell tűz, aszály, és vegyszeres szennyezés okozta károkkal is" - írta Lenkovics Barnabás a kormányfőnek. Az ombudsman szerint ezekkel összefüggésben az államnak nemcsak a saját vagyontárgyaiban esett károkat kell enyhítenie, hanem részt kell vállalnia a lakosság tulajdonában esett károk csökkentésébe, lakóingatlanaik újjáépítésében is. 

Az állampolgári jogok biztosa írásában azt is közölte a miniszterelnökkel, hogy készült egy tanulmány, amely szerint a Nemzeti Katasztrófavédelmi Alap forrása nem egyedül az állami költségvetés, hanem a magyarországi biztosítótársaságok részvétele, és kötelező biztosítások formájában a lakosság közreműködése is lehet.

A tanulmány szerint a háztartások mindössze tíz százalékának van lakásbiztosítása. Ebből adódik, hogy végső soron a magyar államnak kell katasztrófa esetén biztosítóként helytállnia, és a rendelkezésre álló keret kimerülése esetén a forrásokat biztosítania. A dokumentum emlékeztetett arra is, hogy az országgyűlési biztos már többször szorgalmazta a Nemzeti Katasztrófavédelmi Alap létrehozását.

Egy 2002-es vizsgálati jelentésében az ombudsman megfogalmazta az átfogó katasztrófavédelmi és pénzügyi rendszer szükségességét, valamint felkérte a környezetvédelmi és vízügyi minisztert, hogy gondosodjon a szükséges felmérések elvégzéséről és kiemelten támogassa annak a 2001. decemberében létrehozott tárcaközi bizottságnak a munkáját, amely meghatározta a katasztrófa programmal szembeni követelményrendszert - áll a tájékoztatóban. Az ombudsman ajánlásának fogadtatása ugyan kedvező volt, de a bizottság további munkájáról és a Nemzeti Katasztrófavédelmi Alap létrehozására irányuló kormányzati intézkedésről azóta sincs tudomása az országgyűlés biztosnak - áll a levélben.