Késik a csomagok átvizsgálására vonatkozó új jogszabály koncepciója, a tervezetet a Belügyminisztériumnak még áprilisban kellett volna a kormány elé vinnie. Ha év végéig nem születik új szabályozás, a vagyonőrök januártól nem vizsgálhatják át a táskákat az üzletek pénztárainál és az állami intézményekben sem - írja a Népszabadság.

Az Alkotmánybíróság december 31-i hatállyal megsemmisítette a Személy-, vagyonvédelmi és Magánnyomozói Kamaráról szóló törvényt. Amennyiben a parlament az év végéig nem hoz új szabályokat, januártól megszűnik a csomagátvizsgálás az összes állami intézményben és az üzletek pénztárainál, melyeknek őrzését vagyonvédelmi vállalatok végzik. Ha pedig megszólal a lopást jelző szerkezet, senkitől nem kérhetik el személyes adatait - írja a Népszabadság.

Az esetek többségében lehetőség van arra, hogy mindenki eldöntse, hogy aláveti-e magát az átkutatásnak, de számos esetben nincs választási lehetőség: például ha bíróság előtt kell megjelenni. A bíróságokon és a legtöbb közhivatalban is vagyonvédelmi vállalkozások emberei ellenőrzik a belépőket, és felírják személyes adataikat, átkutatják csomagjaikat. Az Alkotmánybíróság szerint ez alkotmánysértő. A parlamentnek szabályoznia kellett volna, hogy mikor, milyen cél érdekében és milyen jellegű biztonsági ellenőrzést hajthat végre vagyonőr. Jelenleg nincs szabály arra, hogy az elvett tárgyakat hol, milyen körülmények között kell őrizni.

A Belügyminisztériumnak április 15-ig kellett volna a kormány elé terjesztenie a most néhány ponton alkotmányellenesnek talált törvényt felváltó új jogszabály koncepcióját, a jogszabály azonban késik.