Hamisított nyelvvizsga-bizonyítványokat találtak a Berzsenyin

A januári záróvizsgán két, júniusban pedig négy levelezős hallgató hamisított nyelvvizsga-bizonyítványát szűrték ki a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskolán. A benyújtók ellen nem indult vizsgálat, de diplomát csak akkor kapnak, ha hiteles bizonyítványt is bemutatnak.

Guttmann Miklós, a főiskola tanulmányi rektor-helyettese közlése szerint az egyik hamisított dokumentumban egy helyesírási hiba volt az árulkodó jel: a nyelv megnevezése rubrikába a "lovári" helyett "lóvári"-t írt a hamisító. A mostani tanévtől ugyanis a lovári cigány nyelvből tett nyelvvizsgát is elfogadják.

A hamis bizonyítványokat benyújtók ellen nem indult eljárás, mivel magát az okirat-hamisítást nem a hallgatók követték el - mondta el a rektor-helyettes. A lebukott hallgatók, ha diplomát akarnak kapni, az esettől függetlenül utólag bemutathatják a hiteles nyelvvizsga papírjaikat. Addig senki nem kapja meg a diplomáját, amíg be nem mutatja a tanulmányi osztályon a hiteles nyelvvizsga-bizonyítványát - mondta Guttmann Miklós.

Az esettel kapcsolatban a rektor-helyettes figyelmeztetett arra, hogy nem érdemes hamisított bizonyítványt vásárolni, mert a főiskola tanulmányi osztályának munkatársai minden dokumentumot megvizsgálnak, s egyetlen apró gyanús jel sem kerüli el a figyelmüket.

Guttmann Miklós elmondta: először általában a papír minősége árulkodik, majd UV-fény alatt is alaposan megszemlélik az okiratot. A gyanús bizonyítvány másolatát elküldik a Rigó utcai nyelvi továbbképző központba is, s egyeztetik az adatokat a vizsgaközpont nyilvántartásával is.