A baranyai erdőkben kóborló állítólagos tigris újabb nyomokat hagyott maga után. Egy nyájat megijesztett, több birkát elvitt, és három gödrei lakos is látni vélte az állatot. A rendőrség a bejelentések ellenére már nem keresi az állatot. A Duna-Dráva Nemzeti Park viszont feljelentést tett az elveszett tigris ismeretlen tulajdonosa ellen.

Újabb jelek utalnak arra, hogy tigris mászkálhat Baranyában. Az állatot először több mint egy hete látta egy hatéves kislány Bükkösdön. Múlt kedden többen látták Baranyajenőn, illetve állítólag a szomszédos Palén is. A Duna-Dráva Nemzeti Park egyik munkatársa közölte a Dunántúli Naplóval, hogy az okorvölgyi erdőben egy birkanyájat értek gyanús támadások.

A bejelentés szerint a tigris első feltűnésétől (Bükkösd) tíz kilométerre lévő okorvölgyi erdőben egy birkanyájat már napok óta furcsa csapások sújtanak. Egymás után három birka is eltűnt, majd hétfőn több kilométert menekült ismeretlen okokból a nyáj. A juhász nem látott semmit, de az egyik birkán gyanús harapásnyomok vannak. A környéken nem találtak ennél több tigrisre utaló jelet, de a Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársai elképzelhetőnek tartják, hogy a másfél hete keresett tigris lehet a nyájat megtámadó valami.

Fotó: MTI
Hiába keresték Baranyajenő határában a kommandósok a tigrist

A környékbeli Gödre településről pedig három lakos jelezte, hogy egy busz ablakából látták a tigrist. Emlékeik szerint 15 méterre volt tőlük az állat. A Duna-Dráva Nemzeti Park az eddigi jelek alapján feljelentést tett ismeretlen tettes ellen illegális vadtartás miatt. A tigris ugyanis sehonnan sem hiányzik, így vélhetően illegálisan tartották, mielőtt elszökött a baranyai erdőbe. A környékbeli Sásdról is érkezett bejelentés, valakinek tucatnyi tyúkja tűnt el egy éjszaka, a bejelentő szerint a tigris lehetett az elkövető. A Baranyajenő melletti szőlődombon egy vadász jelentette, hogy eltűnt a vadakról frissen lenyúzott bőr a háza elől, szerinte ez is a tigris számlájára írható.

A bejelentések ellenére még nincs bizonyíték arra, hogy a tigris valóban létezik. Egy szakértő a baranyajenői lábnyomok alapján csak 80 százalékos bizonyossággal állította, hogy tigristől származnak. Az állatot megörökítő amatőr videofelvétel pedig túlságosan rossz minőségű ahhoz, hogy el lehessen dönteni, valóban tigrisről van-e szó. Az elmúlt napok hajtóvadászata sem járt eredménnyel, hiába tettek ki csalikat a tigrisnek Baranyajenő határában. A nagyvadra altatólövedékekkel váró vadászok és kommandósok hiába éjszakáztak a vadleseken.

Az eredménytelenség miatt pénteken a rendőrség mesterlövészei befejezték a kutatást. A Baranyajenő déli határában lezárt öt négyzetkilométeres területet megnyitották az emberek előtt, és szervezetten már nem keresik ott a tigrist, tudta meg az [origo] a helyi polgármesteri hivatal egyik munkatársától. Végh István gödrei polgármester is arról számolt be, hogy náluk sem keresik a tigrist. "Anno, amikor Baranyajenőn keresték a rendőrök a tigrist, akkor ide is kijöttek, de azóta nem voltak itt. Szerintem ebben a történetben egyre több lesz a mese. Nem akarom bagatellizálni a dolgot, de még semmilyen bizonyítékot sem találtak." Arról a polgármester is tud, hogy a faluból hárman látni vélték az állatot, de erről bejelentés nem érkezett a polgármesteri hivatalhoz, ezért hivatalosan nem is foglalkoznak az üggyel.