Több mint félmillióan jutnak ingyenesen gyógyszerhez: helyettük a központi költségvetés, illetve az egészségbiztosító fizeti az orvosság árát. 2003-ban már 32 milliárd forintot költöttek erre. Az ellenőrzést hiába szigorították, még mindig nem ritka, hogy a közgyógyellátott nemcsak magának, hanem ismerőseinek is felirat gyógyszert az igazolványára.

Több mint félmillióan jutnak ingyenesen gyógyszerhez. Helyettük a központi költségvetés, illetve az egészségbiztosító fizeti az orvosság árát. A kiadások évről évre emelkednek, 2000-ben 21,7 milliárdot, tavaly már 32 milliárd forintot költöttek erre. Szakértők szerint a költségnövekedést nem kis mértékben a visszaélések okozzák - írja a Népszabadság. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adatai szerint a hazai közgyógyellátott négyszer több orvosságot fogyaszt, mint az átlagos biztosított. Egy minap befejezett kutatás szerint tavaly 3100 forint volt az egy-egy lakosra jutó közgyógyellátási kiadás. A legtöbb ilyen receptet az ország keleti részén váltják be.

Évek óta napirenden van a rendszer reformja, átalakítása, de érdemben eddig egyik kormány sem változtatott rajta. A takarékosabb gyógyszerfelhasználás érdekében személyre szóló, éves kvóta bevezetéséről döntött a Medgyessy-kormány. Több patikus ellenérzéssel fogadta a tervet, de mégis úgy tűnik, nem a gyógyszerészek ellenállásán bukik meg a rendszer. A javaslat - senki nem tudja, miért - valószínűleg, az idén sem kerül az Országgyűlés elé - írja a Népszabadság.