A 2005-ös költségvetésről, Magyarország nemzetközi megítéléséről, a külgazdasági kapcsolatok alakulásáról, valamint a nyári időszak kormányzati teendőiről tárgyalt pénteki, egész napos informális ülésén a kormány, ahol meghívott vendégként részt vett még Lendvai Ildikó, az MSZP és Kuncze Gábor, az SZDSZ parlamenti frakcióvezetője is.

A Népszabadság információi szerint a kormányülésen döntés született arról, hogy a jövőben az egészségügyi reformok kapják a legfőbb prioritást. Az egészségügy kiemelt szerepe abban is meglátszik majd, hogy a korábban közigazgatási, felsőoktatási és haderőreformnak minősített folyamatokat ezután csak "átalakításnak" nevezik; az egyedüli "reform" az egészségügyé lesz. Mindezt megerősíteni látszik, hogy közvetlenül a kormányülés után - a Népszabadság információi szerint - Kökény Mihály egészségügyi miniszter összehívta vezetőtársait, hogy tájékoztatta őket a történtekről.

A napilap értesülései szerint Juhász Endre volt tárca nélküli miniszter posztja helyett létrejöhet egy uniós pénzeket elosztó-koordináló fejlesztési tárca, továbbá felvetődött, hogy a földművelésügyi tárcáról leválna a vidékfejlesztés ügye, s azt tárca nélküli miniszter felügyelné.

Pénteken még nem volt róla vita, de a költségvetés elveinek tárgyalása során komoly egyeztetésekre lesz szükség az MSZP és az SZDSZ között az adócsökkentés ügyében. A tegnapi kormányülésen ugyanis nyilvánvalóvá vált: az SZDSZ általános adócsökkentést szeretne, míg a szocialisták kevésbé széles körben gondolkodnak; inkább a rászorulókat segítenék. A költségvetési irányelvekről egyébként a jövő heti ülésén tárgyal a kormány.

A kormányszóvivő a történtekről a távirati irodát úgy tájékoztatta, hogy a 2005. évi költségvetés összeállításánál a legfőbb cél a munkahelyteremtés, a fejlesztések feltételeinek biztosítása, az adóterhek mérséklése, az uniós források felhasználása, valamint a kisebb, hatékonyabb állam megteremtése. A kormányszóvivő tájékoztatásából az is kiderült, hogy az idén a kormány nem tart nyári szünetet, "a miniszterek a nyár folyamán is minden héten tartanak ülést".