Év végétől a Fidesz frakciójának tagja lesz Hende Csaba, aki június végén lépett ki az MDF-ből és ült át a párt frakciójából a független képviselők közé. Hende vasárnap jelentette, hogy felvették a Fidesz szombathelyi szervezetéhez is. Az MDF egykori alelnöke csak 6 hónappal a kisebbik ellenzéki párttól való kilépése után ülhet át a Fideszhez.

Forrás: MTI, Földi Imre
Hende Csaba

Várhatóan a Fidesz parlamenti frakciójában dolgozik év végétől az MDF-ből a közelmúltban kilépett Hende Csaba független képviselő. Hende több szombathelyi volt MDF-es politikustársával együtt belépett a Fidesz helyi csoportjába. "Nagy valószínűséggel a hat hónap lejártával, valamikor 2004 december végétől, a Fidesz-frakcióban fogok tevékenykedni" - közölte a politikus. A házszabály szerint frakcióból kilépő képviselő csak fél év elteltével léphet be egy másik párt képviselőcsoportjába.

Hende elmondta, egyhangú szavazással döntöttek pénteken a felvételükről. Marton Zsoltot, az MDF helyi szervezetének volt elnökét is felvették a Fideszbe Szombathelyen. "Ajánlóm Orbán Viktor volt első helyen, illetve két szombathelyi fiatal politikus, Ágh Péter, a Fidelitas országos alelnöke és Szakály Gábor, a Fidelitas szombathelyi elnöke" - mondta Hende Csaba. "Nem olyan szándékkal léptem be, hogy tisztséget gyűjtsek, munkára számítok és sikeres együttműködésre" - tette hozzá, ugyanakkor megjegyezte, hogy a 2006-os országgyűlési képviselő-választáson való indulása egyelőre nem került szóba.

Hende Csaba június 23-án jelentette be, hogy kilép az MDF-ből és a párt országgyűlési képviselőcsoportjából. Döntését a demokrata fórum "politikai irányvételének elbizonytalanodásával és a párton belül kialakult viszonyokkal" indokolta. A politikus 1988 novemberében lépett be az MDF-be. A szombathelyi szervezet elnökeként a Vas megyei és az országos választmány tagjaként, a párt országos etikai biztosaként, az országos elnökség tagjaként, az MDF alelnökeként, majd általános alelnökeként tevékenykedett.

Az Antall- és Boross-kormány idején a Honvédelmi Minisztérium parlamenti titkára, jogi főosztályvezetője, majd kabinettitkára volt. Az Orbán-kormányban az Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkáraként dolgozott. A 2002-es parlamenti választásokon a Fidesz és az MDF közös országos listáján szerzett mandátumot. A választások óta, párttisztségeiről lemondva, Orbán Viktor Fidesz-elnök, volt miniszterelnök felkérésére a polgári körök koordinátoraként tevékenykedik.