A Dunában nem, csak a bányatavakban lehet fürödni

Idén a Duna piszkosabb az elmúlt években megszokottnál, így mindenütt tilos fürödni a folyóban. Az ÁNTSZ szerint a Duna annyira szennyezett, hogy még a vízben lehűtött dinnyét is meg kell mosni, mielőtt megesszük. A Budapest környéki bányatavak vize azonban tisztább, mint az utóbbi években bármikor, így mindegyik tóban lehet úszkálni.

Forrás: [origo]
A Dunában tilos fürödni

Budapest környékén a  bányatavak vize az idén tisztább, mint az elmúlt években, a Dunán viszont a szennyezettség miatt szinte mindenütt tilos a fürdőzés, csak a Soroksári-ágban akad néhány tiszta hely, így Ráckevénél, Dömsödnél, Makádnál, Szigetbecsén és Szigetszentmártonnál be lehet merészkedni a vízbe anélkül, hogy a fertőzés veszélye fennállna, itt engedélyezett a szabadstrandok működése. Másutt azonban még a vízben hűtött dinnyét is jól meg kell mosni fogyasztás előtt - közölte a Pest megyei ÁNTSZ közegészségügyi osztályának vezetője.

Kelemen Erzsébet elmondta: az ÁNTSZ kéthetenként mintát vesz a fürdőzésre is használt élővizekből, a a bányatavak esetében a laboratóriumi elenzések még egyszer sem mutattak ki idén a kritikushoz közelítő kórokozó-határértéket. A szakértő ezt annak tulajdonította, hogy a változékony időjárás miatt kevesebb a fürdőző, így kisebb megterhelés nehezedik e természetes tavakra. Egészségügyi szempontból a leglátogatottabb bányatavak is tisztának mondhatók, így fürödni lehet a Délegyháza melletti, a pócsmegyeri, a domonyi, a lupaszigeti és az Omszki-tóban. Kánikulai napokon tízezrével lepik el az emberek e tavak partját, s egy-egy hűvösebb nap elegendő a vizekben élő mikroorganizmusoknak, hogy a fürdőzők által a vízbe hordott kórokozókat felfalják, így jól működik e tavak öntisztulása.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy kutyákat nem tanácsos azokba az élővizekbe engedni, ahol emberek is fürdenek, az állatok ugyanis olyan kórokozókat hordozhatnak, amelyek károsak lehetnek az emberre.

KAPCSOLÓDÓ CIKK