Kökény Mihály egészségügyi miniszter az [origo]-nak a tervezett és eddig végrehajtott átalakítások kapcsán elmondta, az egészségügy reformja "nem egyik napról a másikra hoz drámai változásokat, ez képtelenség". Ugyanakkor megjegyezte, hogy a kormány pénteki ülésén folyamatos átalakítást vállat, amely hosszú távon az egészségügyi ellátás színvonalának javulását eredményezi majd, amely a betegek számára is érezhető javulást jelent.

Kökény szerint az átalakításnak három fő pillére van. Az első az irányított betegellátási rendszerre épülő gyógyítómunka, ami a miniszter szerint megszünteti majd az egyik orvostól a másikhoz való küldözgetést és a várakozást, illetve kulturált körülményeket biztosít. A második pillér a gyógyszerpiac helyzete, amit Kökény szerint a kormány és a gyártók júniusi megállapodása mindenki számára kedvező módon rendez. Emellett készül egy törvény is, amely a 2,5 fél évre szóló megegyezésen túl is fenntartja majd a most kialakított viszonyokat.

Ezen kívül Kökény szerint további fejlesztések is várhatók, többek között a sürgősségi betegellátásban, ahol szeretnék elérni, hogy az azonnali orvosi vizsgálatra, vagy beavatkozásra váró pácienseknek ne kelljen várakozniuk és esetleges eszközhiány se hátráltassa a gyógyító munkát.

"Ez egy folyamat, ami elindult" - tette hozzá Kökény, aki szerint más pozitív változások és fejlesztések is történtek. Ide sorolta többek között a Dr. Info szolgáltatást, amelynek internetes oldala és telefonszolgálata is népszarű. A miniszter emellett úgy vélte, hogy az egészségjavító program sem tűnt el. Többek között ezt bizonyítja szerinte, hogy jelentős javulást értek el a méhnyakrák-szűrések arányában, de komolyabban veszik a dohányzás elleni programot is.