A magyar középiskolások Orbán Viktort kedvelik a legjobban és Medgyessy Pétert a legkevésbé a hazai közszereplők közül - derüli ki a Felvételi Információs Szolgálat több mint harmincnégyezer diákot érintő felméréséből. Havas Henriket és Frei Tamást pedig többen tartják elismerésre méltónak, mint József Attilát vagy Ady Endrét. Megdöbbentő, de a válaszadó diákok 2 százaléka Hitler nevét írta a leginkább elismert külföldi közszereplők közé.

Forrás: MTI, Koszticsák Szilárd
Orbán a legnépszerűbb a diákok körében

"Ki az a személy a XX. századi közéletből, akit a leginkább elismersz?" - kérdezte a Felvételi Információs Szolgálat harmadik Országos Középiskolai Kutatásában. A felmérésben 655 érettségit adó középiskola több mint harmincnégyezer 10-12. osztályos továbbtanulni szándékozó diákja vett részt. Az eredményekből kiderült, hogy hazai pályán leginkább a politikusok, Orbán Viktor, Göncz Árpád, Medgyessy Péter, nemzetközi viszonylatban pedig George Bush, II. János Pál és Bill Clinton vezeti a diákok által elismert közéleti személyek rangsorát.

A kutatás kérdőíve a legkedveltebbek mellett a leginkább elutasított közszereplőkre is rákérdezett. A válaszokat ebben az esetben is a politika és a média világa uralta. Medgyessy Péter és Orbán Viktor neve ebben a rangsorban is dobogós helyezést ért el, Göncz Árpád azonban nem szerepel az elutasítottak listáján. A harmadik leginkább elutasított személy Rákosi Mátyás. A külföldiek közül Adolf Hitlert, George Busht és Oszama bin Ladent utasítja el a legtöbb fiatal.

 

A kialakult ranglistákon nem csak politikusok kaptak szerepet. Kertész Imrét a tanulók mindössze 4 százaléka jelölte az elismert személyek között, Ady Endre, József Attila és Radnóti Miklós 1-1 százaléknyi voksot kapott. A médiasztárok közül Frei Tamás és Havas Henrik holtversenyben vezet 2-2 százaléknyi szavazattal.

 

A külföldi ranglistán Arnold Schwarzeneggert a diákok 2 százaléka jelölte meg, és tudósként Einstein előkelő helyezést ért el, megelőzve Bill Gatest, Britney Spearst és David Beckhamet is. Megdöbbentő, de a válaszadó diákok 2 százaléka Hitlert tartja a leginkább elismert külföldi közszereplőnek. A felmérés készítői felhívták a figyelmet arra, hogy 2003-ban, amikor a legrokonszenvesebb történelmi személyről faggatták a diákokat, 9 százalékuk nevezte meg Hitlert.