Pénzbírságot szabott ki a bíróság Dunaújváros SZDSZ-es alpolgármesterére, aki egy okirat-hamisítási ügy ötödrendű vádlottja volt. Sipos János szerint az ítélet nem érinti politikusi tevékenységét, a város másik alpolgármestere ugyanakkor úgy véli, hogy át kellene gondolnia döntését.

"Politikusi tevékenységemet nem befolyásolja a Heves Megyei Bíróság ítélete" - mondta kedden az MTI-nek Sipos János ügyvéd, Dunaújváros egyik alpolgármestere, akit elmarasztaltak egy okirat-hamisítási ügyben. Az SZDSZ-es alpolgármester ügyvédi tevékenységével összefüggésben ötödrendű vádlottja volt egy egyrendbeli közokirat-hamisítási és kétrendbeli magánokirat-hamisítási ügynek. A múlt pénteken kihirdetett ítélet értelmében a politikusnak 60 ezer forint bírságot kell fizetnie.

Sipos János elmondta: egy adásvételi szerződés felbontását intézte, amelyről utóbb kiderült, hogy fiktív volt. "A bíró szerint erről tudnom kellett volna" - mondta az alpolgármester. Hozzátette, hogy párttársaival közösen fogja eldönteni, milyen következményekkel járjon politikusi tevékenységére nézve a bírósági döntés.

A város és az önkormányzat számára is kellemetlen a bírósági döntés - mondta Kismoni László, a megyei jogú város szocialista alpolgármestere. Hozzátette, hogy Sipos Jánosnak nem kötelező lemondania, hiszen a képviselők jogállásáról szóló törvény ugyan büntetlen előéletet követel a képviselőktől, de pénzbüntetés esetén az elítélt a büntetés kifizetésével mentesül a büntetett előélethez fűződő joghátrányok alól. Kismoni László véleménye szerint azonban a szabad demokrata alpolgármesternek át kellene gondolnia döntését. Sipos János 15 éve dolgozik a dunaújvárosi közgyűlésben, és 2002 óta alpolgármester.