Meghalt kedden az az idős férfi, akinek a koponyáját tévedésből egy másik betegé helyett nyitották fel a szegedi idegsebészeti klinikán - jelentette be Lonovics János, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvos-és Gyógyszerésztudományi Centrumának elnöke. Az egyetem és az ügyben szintén érintett városi kórház vizsgálatot indított. Egy műhibaperekkel foglalkozó ügyvéd szerint a felelősök akár öt év börtönt is kaphatnak.

A 80 éves kisteleki férfit a városi kórházból a hét végén egy másik beteg helyett küldték át műtétre az idegsebészeti klinikára, és a betegcsere a koponya felnyitása után derült ki - közölte Nárai György, a kórház főigazgatója. Az utóbb végzetesnek bizonyult tévedést követően az egyetem rektora azonnali, szigorú és átfogó vizsgálatot rendelt el.

A klinika vezetőjét és a kórház főigazgatóját az [origo]-nak többszöri próbálkozásra sem sikerült elérni. Mindkét helyen azt közölték, hogy a vizsgálat lezárultáig nem akarnak nyilatkozni. A városi kórház főigazgatója az MTI-nek annyit mondott, hogy három nap alatt szeretnék kideríteni a történtek körülményeit.

A rektor [origo]-hoz is eljuttatott közleménye szerint a vizsgálatnak meg kell állapítania az esetleges személyi felelősséget, valamint a városi kórház és SZTE idegsebészeti klinikája közötti "logisztikai kapcsolat lehetséges hiányosságait".

Az esetről elsőként beszámoló Délmagyarország című helyi lap szerint a problémát az okozta, hogy a kisteleki férfi CT-vizsgálatainak eredményét összekeverték egy másik betegével.

Kökény Mihály egészségügyi miniszter az eset kapcsán elmondta: "Rendkívül sajnálatosnak tartom, hogy ilyen eset előfordulhatott. Úgy tűnik, nem kellőképpen tájékozódtak arról, hogy az adott betegnek milyen ellátásra van szüksége."

A miniszter közölte, hogy mind a városi kórház, mind a SZTE Egészségtudományi Centrumának vezetőjével beszélt, és mindkét érintett intézményben gyors és szigorú vizsgálat indult. Kökény megjegyezte: a magyar egészségügyben ritkán fordul elő ilyen eset, de ritkán sem lenne szabad, hogy előforduljon.

Öt év börtönt is kaphat a hibázó alkalmazott

Akár öt éves börtönbüntetést is kaphat a szegedi városi kórház alkalmazottja, akinek a hibájából az eset megtörtént - mondta az MTI-nek Ábrahám László, orvosi műhibákkal foglalkozó ügyvéd. "Az esetnek büntetőjogi és polgári jogi vonzata is van. A Btk. szerint foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt büntethető az az alkamazott, akinek hibájából a férfi koponyáját tévesen felnyitották" - mondta. Az intézménytől kártérítést is követelhetnek a szerencsétlenül járt beteg családtagjai.

"Nyugat-Európában vagy a tengerentúlon ez milliárdos összeget jelentene, hazánkban azonban 10 millió forint körüli nem vagyoni kártérítés igénylésére van reális esélye a betegnek" - mondta Ábrahám László.

[origo]/MTI