Bentlakásos terhesgondozót nyit az Alfa Magzat-, Csecsemő-, Gyermek- és Családvédelmi Szövetség. A Debrecentől nem messze fekvő egykori Zichy-kastélyban a kismamák a szülésig lakhatnak. A szövetség vezetője, Téglásy Imre szerint a Magyarországon évente végrehajtott 50-58 ezer abortusz nagy részére azért kerül sor, mert a teherbe esett nőtől elfordul a családja, nincs pénze, esetleg szállása. A dávodi kislány perében elhíresült szervezet vezetője egyfajta korai gyerekvédelemnek tekinti a kismamák elszállásolását. "Segítünk az esetenként mentálisan zavart állapotban lévő gondozottaknak" - fogalmazott.

Fotó: MTI
Téglásy Imre

Bentlakásos terhesgondozót nyit az Alfa Magzat-, Csecsemő-, Gyermek- és Családvédelmi Szövetség. A szövetség vezetője, Téglásy Imre szerint a Magyarországon évente végrehajtott 50-58 ezer abortusz hetven százalékára azért kerül sor, mert a teherbe esett nőtől elfordul a családja, nincs pénze, esetleg szállása, nem kap segítséget senkitől. A szövetség szerint a védőnők nem tudnak valós segítséget nyújtani azoknak a nőknek, akik rossz körülmények között élnek, és terhességük még kedvezőtlenebb helyzetbe hozza őket. Az országban működő 88 anyaotthon pedig csak a már megszült nőket fogadja be.

A Debrecentől 20 kilométerre, Konyári-Sóstón előreláthatólag decemberben megnyíló bentlakásos terhesgondozóba "a kismamák elvonulhatnak, amíg meg nem szülnek". Az egykori Zichy-kastélyt magyar és külföldi adományozók pénzéből vásárolta a szövetség, és jelenleg az épület felújítása zajlik. A tervek szerint 12-14 nőt tudnak majd elhelyezni 2-3 személyes apartmanokban. A szövetség tagjain kívül szülész-nőgyógyász és pszichológus is a rendelkezésükre áll majd.

Mentálisan zavart kismamák

A terhes nőket azonban nemcsak a szülésig tartó 9 hónap, hanem a gyerek felnevelése is nyomaszthatja. Téglásy Imre szerint ez a kilenc hónap is nagy segítség, de ha valaki így sem tudja vállalni a gyerek felnevelését, akkor a szövetség segít örökbefogadó szülőket találni neki. "2-3000 meddő házaspár alig várja, hogy örökbe fogadhassanak egy csecsemőt" - állítja Téglásy. A kastélyban töltött hónapok alatt segítenek örökbefogadó szülőket találni és egyúttal a kismamát is felkészítik az örökbeadásra. Hogy a gyerekkereskedelem látszatát is elkerüljék, állítólag semmilyen támogatást, még költségtérítést sem fogadnak el az örökbefogadó szülőktől.

Téglásyék szerint hiányt fog pótolni a bentlakásos terhesgondozó, mert jelenleg a társadalom válasza a nemkívánt terhességre az, hogy "adunk egymilliárd forintot, hogy tessék elkapartatni". A szövetség szerint mind az állam, mind az egyházak kerülik a kérdés valós megoldását, ezért kell a civil szervezetnek cselekedni. Tevékenységüket közösségi terhesgondozásnak hívják. "Nem testi, hanem szociális okok miatt kerülnek majd ide az elmagányosodott kismamák. Mi ezt egyfajta korai gyerekvédelemnek tekintjük, segítünk az esetenként mentálisan zavart állapotban lévő gondozottaknak" - fogalmazott a szövetség vezetője. Téglásy azt is elmondta, hogy bár a szövetség abortuszellenes tevékenységéről ismert, "ebben az esetben nem az érdekes, hogy mi abortuszellenesek vagyunk, hanem, hogy ez az új intézmény lesz abortuszellenes".

A dávodi kislány ügye

Az Alfa Szövetség és Téglásy Imre ellen korábban egy abortuszos ügy miatt bírósági eljárást is folytattak. 1998-ban egy 13 éves dávodi lány terhességmegszakítását akarták megakadályozni. A Bajai Városi Bíróság hatálytalanította is a lány abortuszra irányuló jognyilatkozatát. A megyei bíróság azonban megváltoztatta az elsőfokú döntést és az abortuszt hamarosan elvégezték. A lány és édesanyja később személyes adatokkal való visszaélés miatt feljelentette Téglásyt és a szövetség akkori elnökét. Első fokon elmarasztalták, majd másodfokon felmentették őket.