Augusztusra várhatóan minden feltétel rendelkezése áll majd, hogy megkezdjék a tavaly üzemzavar miatt leállított kettes blokk újraindításának üzemviteli próbáit a Paksi Atomerőműben. A megsérült fűtőelemek kiemelése azonban még várat magára. Az erőmű idei tervezett vesztesége 4,7 milliárd forint, de Kocsis István igazgató jövőre már komoly adózás előtti eredménnyel számol.

Forrás: ORIGO
A kettes blokk

Várhatóan augusztusra minden engedélyezési és műszaki feltétel rendelkezésre áll a  II-es blokk rövid idejű újraindításának üzemviteli próbáihoz - ismertette Kocsis István, a Paksi Atomerőmű Rt. vezérigazgatója kedden. A múlt év áprilisi üzemzavar miatt több mint egy éve áll már a II-es blok.

A vezérigazgató szerint a múlt évi 6,6 milliárd forintos és az idei évre tervezett 4,7 milliárd forintos veszteség közötti különbségben elsősorban az játszik szerepet, hogy az üzemzavar miatt kapott kártérítést évenként eltérő mértékben számolják el, és 15 százalékos költségcsökkentési programjukat is sikerrel hajtják végre. Jövőre már feltehetően komoly adózás előtti eredményt sikerül ismét elérni a cégnek - mondta. Az igazgató szerint 2003-ra eredetileg 1,5 milliárd forintos volt az adózás előtti nyereség terve a cégnek, de volt olyan év is, amikor ez az érték elérte a 10 milliárd forintot.

A vezérigazgató elmondta: az eddig elkészített tervek szerint a sérült fűtőelemeket tartalmazó tisztítótartály fölé egy speciális berendezést engednének le. Ennek segítségével kerülnének hermetikusan zárt tokokba a sérült fűtőelemek, majd ezeket a tokokat a kiégett fűtőelemekhez hasonlóan a pihentető aknában helyeznék el. Mindez egyszerűen hangzik, de a munka elkezdése még hosszú biztonságtechnikai, műszaki előkészületeket, modellezést, próbákat, betanításokat, gyakorlásokat igényel.

A vezérigazgató elmondta: valóban más lehetne a cég nyeresége, ha nem 8,3 forintot kapnának egy kilowattóra áramért. A többi erőmű ugyanis 10,25 és 17,65 forintos bevételhez jut az áram 1 kilowattjáért. Ugyanakkor figyelembe kell venni azt is - jegyezte meg Kocsis István -, hogy az állam az alacsony paksi árral is befolyásolni tudja az országos áramtarifát.

A cég tervezi a jelenlegi négy blokk teljesítménynövelését, illetve az atomerőmű üzemeltetési idejének további 20 évvel történő meghosszabbítását. Az ehhez szükséges engedélyezési, műszaki előkészítést folyamatosan végzik - utalt rá a vezérigazgató.

A tervek szerint blokkonként 8 százalékos teljesítménynövelést érnének el, ez a négy blokknál összesen 150 megawattot jelentene. Az üzemidő meghosszabbítása körülbelül 130-150 milliárd forintos ráfordítást igényelne. Ugyanakkor az így elérhető 20 éves energiatermeléshez szükséges új erőmű építése mai áron is ezermilliárd forintba kerülne - hangsúlyozta Kocsis István.