Az [origo] az ügy kapcsán megkereste a főiskolát. Kalapos István főigazgató-helyettes azt mondta, hogy ismerik a hónapok óta húzódó ügyet, azonban már nem tehetnek semmit. A főiskola fogyatékos ügyi bizottsága ugyanis már megtette a könnyített nyelvvizsgáról szóló javaslatát, amiről a debreceni egyetem hasonló testülete dönt majd. Telefonon megkerestük az egyetem rektori titkárságát is, hogy megtudjuk, hogyan áll az ügy. A hivatalban visszahívást ígértek, ami azonban eddig nem történt meg.

A főiskolán rákérdeztünk arra is, igaz-e, hogy több diplomát is hasonló okból nem adnak ki. A főigazgató-helyettes azt válaszolta, nem tud róla, hogy ilyen esetek lennének. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy csak július 1-je óta tölti be tisztségét (ekkor került új főigazgató is az intézmény élére), így elképzelhető, hogy ezért nem találkozott eddig a szóban forgó esetekkel.

Ezen kívül az Oktatási Minisztériumnál is érdeklődtünk azzal kapcsolatban, hogy tudnak-e a konkrét ügyről vagy hasonló problémákról. A tárca felsőoktatási osztályán azt közölték, hogy a fogyatékos hallgatók hasonló problémáit a 29/2002-es miniszteri rendelet rendezi. A minisztérium [origo]-hoz eljuttatott közleményében az áll: "A szabályozásban az egyes fogyatékossági típusoknak megfelelő könnyítéseket, engedményeket tett a tárca, így biztosítva az esélyegyenlőség megteremtését. A rendelet kimondja, hogy a fogyatékos hallgató fogyatékosságára való tekintettel szakvélemény alapján kérheti az intézmény engedélyét a tanulmányi kötelezettségek teljesítésére, illetve a vizsgák alóli részleges vagy teljes felmentésre vagy annak más módon történő teljesítésére, valamint a vizsgákon alkalmazható segítségnyújtásra. A követelmények megtartása mellett (a felsőoktatási diploma feltétele a minimum "C" típusú nyelvvizsga megléte), a tárca folyamatosan vizsgálja a további könnyítések, engedmények lehetőségét. "