Jelenleg 120 ezer körül mozog a regisztrált diszlexiások száma Magyarországon - mondta az [origo]-nak Jeneiné Fenyvesi Erzsébet logopédus. Ennél azonban valószínűleg jóval nagyobb a diszlexiások száma, de a megfelelő szűrővizsgálatok hiánya miatt sok eset rejtve marad. Bár komoly problémáról van szó, legtöbbször nem, vagy csak késve észlelik a gyerekek beszéd- és olvasási zavarát. A felismerést nehezíti, hogy legtöbbször a betegek is tanácstalanok, nem tudják, mi a gond velük. Az elégtelen szűrések miatt Jeneiné szerint az elmúlt években egyre nő a diszlexiások száma. Míg néhány évtizeddel ezelőtt alig lehetett ezzel a problémával küzdő gyereket találni, addig mára érezhető a romlás. "Terjed, mint az influenza" - mondta.

Jeneiné szerint komoly problémát jelent, hogy iskolák többségében nem szűrik ki időben (az általános iskola 2., 3. osztálya körül) a diszlexiás gyerekeket. Így viszont az írás és az olvasás elsajátítása közben csak a hibás beidegződéseket rögzítik. A diszlexiások ugyanis betűtévesztők, azaz másként értelmezik a betűket, mint ahogy le vannak írva. Ez az azonos helyen képzett hangokra érvényes, azaz például b helyett d-t értenek és így értelmetlen szöveg áll össze a fejükben.

A diszlexia miatt megfigyelhető tévesztések minimálisra csökkenthetők gyakorlással, még a nem szerzett, hanem öröklött diszlexiánál is (az esetek 2 százaléka tartozik ebbe a csoportba) - állítja a logopédus. Az időben felfedezett diszlexia pedig megszüntethető, a tévesztések számát átlagos szintre lehet csökkenteni megfelelő kezeléssel. Ez azonban pénz- és időigényes folyamat, mert a gyerekeken hatékonyan csak egyéni foglalkozáson lehet segíteni és a kezelés 4-5 hónapig is eltart.

Az idejében nem észlelt diszlexia ráadásul gyakran vezet magatartási problémák kialakulásához. Jeneiné szerint ugyanis a gyerekek nem tudják, mi a baj velük, nem értik, ha jelesre felelnek, miért írnak minden alkalommal 2-es, 3-as dolgozatokat. Ettől félénkké válnak, vagy pedig valami mással próbálják felhívni magukra a figyelmet, megpróbálnak kitűnni a többiek közül.

Sáling Gergő