A rendőrség is nyomoz már a szegedi végzetes orvosi műhiba miatt, amely miatt egy idős beteg meghalt, mivel tévedésből felnyitották a koponyáját. Gyanúsított egyelőre még nincs, de a tettes akár öt évet is kaphat.

Foglalkozás körében elkövetett, halált okozó veszélyeztetés miatt szerdán nyomozást indított a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, miután néhány nappal ezelőtt egy idős férfinak tévedésből - egy másik beteg helyett - felnyitották fel koponyáját a szegedi idegsebészeti klinikán. A férfi a műhiba következtében meghalt. Gyanúsított egyelőre nincs, tanúkat már meghallgattak és szakértőket is kirendeltek a bizonyítás érdekében - mondták az [origo]-nak a rendőr-főkapitányságon.

A foglalkoztatás körében elkövetett veszélyeztetés, amennyiben a bűncselekmény halált okoz, öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető a Btk. szerint.

"A 80 éves férfit a városi kórházból a hét végén egy másik beteg helyett küldték át műtétre az idegsebészeti klinikára, és a betegcsere a koponya felnyitása után derült ki" - közölte Nárai György, a kórház főigazgatója az eset után. Az utóbb végzetesnek bizonyult tévedést követően az egyetem rektora azonnali, szigorú és átfogó vizsgálatot rendelt el.

Az ÁNTSZ szerint személyi vétség történt

"Minden szükséges vizsgálat elindult annak kiderítésére, hogy kinek a hibájából nyitották fel tévedésből egy másik betegé helyett egy idős ember koponyáját a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) idegsebészeti klinikáján" - mondta el Kereszty Éva, az egészségügyi tárca főcsoportvezetője az MTI érdeklődésére szerdán, azt követően, hogy a helyszínen tájékozódott az ügyről. Közlése szerint az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) már befejezte a vizsgálatot, jelenleg összegzik az eredményeket, de minden jel arra mutat, hogy nem rendszerhiba vagy diagnosztikai tévedés, hanem személyi vétség történt. Az még nem derült ki, hogy a hibát ki követte el, és eddig még senki nem vállalta magára a felelősséget sem - fűzte hozzá.