A kormány csak kommunikál fogyatékos-ügyben

"A kormányzat kommunikációjában nagyon fontosak vagyunk, gyakran hivatkoznak ránk, de a konkrét intézkedéseknél már nem számítunk" - állítja Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Országos Szövetségének elnöke. A fogyatékosok többek között sérelmezik a gépkocsiszerzési és az üdülési támogatások csökkenését, valamint a lakóotthon program megszűnését. Nagy Marianna, az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal Fogyatékosügyi Koordinációs Igazgatóságának vezetője kijelentette, hogy készültek előterjesztések a támogatások felülvizsgálatáról, de nem tudják, hogy mikor kerülhetnek a kormány elé.

Dr. Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Országos Szövetségének elnöke háromszor fordult levélben Medgyessy Péter kormányfőhöz, mert az állam folyamatosan csökkenti a fogyatékosok támogatását. A mozgáskorlátozottak külön sérelmezik, hogy a kormány eközben minden adandó alkalommal az esélyegyenlőségről beszél. Hegedűs Lajos eddig nem kapott érdemi visszajelzést megkereséseire. Így a mozgáskorlátozottak a nyilvánossághoz fordultak, ahogy ők fogalmaztak "egy utolsó segélykiáltással".

A mozgáskorlátozottak szerint társadalmi leszakadásuk egyre nagyobb. Most már csak a folyamat lassításáért küzdenek. "Szomorú, hogy már nem az a cél, hogy csökkentsük a leszakadást, hanem hogy legalább lassítsuk" - fogalmazott az elnök. Hegedűs elmondta, hogy Magyarországon 600 ezer fogyatékos él, családjaikkal együtt közel kétmillió embert érint a probléma. A fogyatékosok helyzete leginkább a romákéhoz hasonlítható mind a foglalkoztatottságukat, mind a képzettségüket, mind a szociális helyzetüket tekintve. "Észre kellene venni, hogy ennyi ember már egy egész társadalmi réteget alkot" - mondta a MEOSZ vezetője. Az elnök arra is emlékeztetett, hogy a havi 96 ezer forintos magyar átlagjövedelemhez képest a fogyatékosok átlagosan alig 40 ezer forintból gazdálkodnak, holott a kiadásaik sokszor jóval nagyobbak az épeknél.

Lakás, autó és üdülés nélkül maradtak

A MEOSZ leginkább az elmúlt időszakban elmaradt vagy csökkentett támogatások miatt érzi egyre súlyosabbnak a mozgáskorlátozottak helyzetét. A kormányzat 180 millió forintot vont el a Draskovics-csomag részeként a Fogyatékosok Esélye Közalapítványtól. Az 1999-ben alakult alapítvány feladata a fogyatékosok esélyegyenlőségének, társadalmi integrációjának elősegítése. Korábban több mint 300 millió forintból gazdálkodhattak.

1995 óta jár úgynevezett közlekedési támogatás a súlyosan mozgássérülteknek. Ennek része a gépkocsi-szerzési támogatás. A 300 ezer forintos összeg 1995 óta változatlan. Ezt a támogatást 2001-ben még hatezren, tavaly már csak 5300-an vehették igénybe, idén pedig a kormány csak 2000 embernek tudja biztosítani a 300 ezer forintot. "Körülbelül 40 ezer fogyatékos igényelné a támogatást, így 20 évig kellene egy rászorulónak várnia, hogy meg is kapja"- állítja az elnök. A MEOSZ elfogadhatatlannak találta a kormány ajánlatát, mire azt a választ kapták, hogy akkor nem lesz közlekedési támogatás idén. Nagy Marianna, az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal Fogyatékosügyi Koordinációs Igazgatóságának vezetője kijelentette, hogy készítettek egy előterjesztést a közlekedési támogatások felülvizsgálatáról, de nem tudják, hogy mikor kerülhet a kormány elé.
 
A másik példa az üdülési támogatások elmaradása. Az elmúlt 22 évben minden nyáron biztosították néhány súlyosan fogyatékos, egész évben a négy fal között élő ember számára, hogy kimozdulhasson egy hétre. 2003-ban például 50 millió forintból 15 ezer ember nyaralhatott. Idén minden külön indoklás nélkül megszüntették ezt a támogatást. "Kaptunk Göncz Kinga, esélyegyenlőségi minisztertől egy sajnálkozó levelet, ez minden". Nagy Marianna elmondta, hogy az esélyegyenlőségi tárcát is meglepte, mikor észrevették, hogy az üdülési támogatás nem szerepel az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium költségvetésében. Felvették a kapcsolatot a Nemzeti Üdülési Alapítvánnyal, hogy jövőre garantálva legyen a szociálisan rászoruló fogyatékos emberek csoportos üdültetése. 

A mozgássérültek a korábban működő lakóotthon program költségvetési támogatásának megszűnését is sérelmezik. A program abban segített, hogy a fogyatékosok kisebb csoportokban lakhassanak együtt, és ne 200 fős intézetekben kelljen élniük. Azokat az uniós pályázatokat, melyek segítségével nappali szociális otthonokat építhetnének, azért nem tudják igénybe venni, mert utófinanszírozással működnek, a fogyatékosoknak pedig nincs pénze megelőlegezni a költségeket. Mivel csak 13 százalékuk dolgozik, az első lakáshoz jutást segítő egyéb kedvezményeket nem tudják igénybe venni. "Jó, hogy vannak kedvezményes hitelek, de a fogyatékosok többsége hitelképtelen".
 
Csak beszélni szeretnek róluk

A fogyatékosokat segítő, úgynevezett támogató szolgálatok létrehozására szolgáló összeget is egyharmadára csökkentették. Ami a sokszor hangoztatott akadálymentesítési programokat illeti, a MEOSZ szerint csak a tervezett források fele használható fel. A fogyatékosok helyzetét tovább nehezíti, hogy a gyógypedagógusok képzésére fordítható támogatás összege is jelentősen csökkent. Pedig az ő szerepük a fogyatékosok társadalmi felzárkóztatásában nagyon fontos. Így viszont, gyakorlati oktatás híján, akkor fognak először fogyatékost látni, miután megkapják a diplomájukat. "A kormányzat kommunikációjában nagyon fontosak vagyunk, gyakran hivatkoznak ránk, de a konkrét intézkedéseknél már nem számítunk" - összegezte Hegedűs Lajos.

Gál J. Zoltán kormányszóvivő elmondta, hogy a miniszterelnök Hegedűs Lajos két korábbi levelét megválaszolta, és a harmadik megkeresésre is 30 napon belül, a hivatali rend szerint válaszolni fog. A konkrét felvetésekkel a levélben foglalkozik majd.

KAPCSOLÓDÓ CIKK