Állami pénzből újul meg a Mátyás-templom

Az egyház kihátrál a Mátyás-templom felújításának finanszírozása alól - derül ki az esztergomi érsek kulturális minisztériumhoz is eljuttatott leveléből. A beruházást teljes mértékben az állam állja. A költségek viszont várhatóan csökkennek, mivel az érsek nem támogatja, hogy a föld alatt kibővítsék a templomot - írja a Népszabadság.

Teljesen állami pénzből kell felújítani a budavári Mátyás-templomot. Erről Erdő Péter prímás, esztergomi érsek ír egy levében, melyet a kulturális minisztériumnak is eljuttatott, és amelyet a Népszabadság ismertetett. Az érsek szerint az egyház nem tud sem a tervezésre, sem a kivitelezésre pénzt fordítani. A lap szerint Erdő arról is ír: nem ért egyet a templomtér föld alatti bővítésével, ahova múzeumot, jegypénztárt, mosdókat, ajándékboltot terveztek. Az érsek csak műemlék-rekonstrukcióra ad engedélyt.

A templom 1999-ben került vissza az egyház tulajdonában, 2001-től pedig belépti díjat vezettek be a felújítás költségeinek előteremtésére. Tavaly mind a kulturális minisztérium, mind a miniszterelnök olyan nyilatkozatokat tett, miszerint az állam jelentős szerepet vállal a templom felújításában. Medgyessy Péter 1,7 milliárd forintot ígért erre a célra 2004-ben.

A finanszírozásról 2004 elején kezdett tárgyalásokat az egyház és a minisztérium, ám Erdő Péter levele fordulatot hozott az ügyben. A lap szerunt ezzel új helyzet alakult ki, emi egyrészt alacsonyabb a költségeket jelent majd, de visszaveti a már megindult munkát. Az új helyzetben az Állami Műemlék-helyreállítási és Restaurációs Központ tervezi meg a helyreállítást, és ősszel megkezdődik a veszélyelhárítás - írja a Népszabadság.

KAPCSOLÓDÓ CIKK