A különleges gyógyszertámogatásra beérkezett kérelmek száma tízszeresére nőtt az utóbbi években, emiatt is késik az elbírálás - közölte Kiss József, az OEP  főigazgató-helyettese.  Mint korábban beszámoltunk róla, az OEP lassúsága miatt a nyirokrák elleni készítményeket késve kapják meg a betegek, ami jelentősen csökkenti a gyógyulásuk esélyét. Kiss szerint a kórházak és az orvosok is hibáztathatók a túl sok kérelem miatt.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) szerint a túl sok kérelem miatt nem tudják idejében elbírálni bizonyos életmentő gyógyszerek kiadását. Mint korábban az [origo] beszámolt róla, a nyirokrák-daganatos betegek gyógyításában hatékony gyógyszereket az OEP túl lassan adja meg. Sokszor két-három hónapot is várniuk kell a betegeknek, holott ez az orvosok szerint veszélyezteti a betegek gyógyulását. Az OEP ezeket a készítményeket csak egyedi méltányossági kérelem alapján fizeti ki. A megkérdezett orvosok szerint a nyirokrák esetében a két-három hónapos késedelem nem elfogadható.

Kiss József elismerte, hogy az OEP nem volt képes időben elbírálni a kérelmeket. Elmondta, hogy több mint 34 ezer egyedi méltányossági kérelmet kell feldolgoznia az OEP-nek, amelyekhez szakmai véleményt is csatoltak. Ráadásul az orvosok sokszor rosszul vagy hiányosan töltik ki a kérvényeket, ami még jobban meghosszabbítja az eljárást - hibáztatta a késedelmekért az orvosokat is a főigazgató-helyettes.

Az OEP ígéretet tett arra, hogy fel fogják dolgozni az "iszonyú mennyiségű" kérvényt, jelentős kisegítő apparátust is bevonva. Mindenki, aki kérvényt nyújtott be, júliusban értesítőt kap arról, hogy hol tart az ügye. A rákosok és limfómások ügyei előre vannak sorolva - ígérte Kiss.

Egyedi méltányossági kérelmet azokra a gyógyszerekre kell benyújtani, amelyeket Magyarországon már törzskönyveztek, de nem tartoznak a támogatott szerek közé. "A kórházak, amelyek erősen alul vannak finanszírozva, egyfajta menekülési útnak hiszik az egyedi méltányosságot"- mondta Kiss. Ez ugyanis nem a kórházak kasszáját terheli, ellentétben a támogatott gógyszerkészítményekkel. A legjobb az lenne, ha a kórházak kérelmeznék az egyéni elbírálásban igényelt készítmények felvételét a normál finanszírozási rendszerbe, ez azonban nem érdekük - tette hozzá a főigazgató-helyettes. Az [origo] korábban az OEP gyógyszerügyi főosztályvezetőjétől ugyanakkor úgy értesült, hogy a nyirokdaganatos betegek számára fontos gyógyszer gyártója már beadta az ezzel kapcsolatos kérelmet.