Idén kipróbálhatják a hőségriadót Budapesten

Ezen a nyáron, egyelőre csak kísérleti jelleggel, London, Párizs, Róma és Barcelona mellett Budapesten is kipróbálhatják a hőségriadót. Ha beválik, minden nyáron alkalmazzák majd. A riadó lényege, hogy az Országos Meteorológiai Intézet küld egy jelentést a mentőszolgálatnak, ha úgy látják, hogy a hőmérséklet legalább három napig elérheti a 35 fokot. A mentőszolgálat szóvivője pedig bejelenti, hogy mindenki készüljön fel a hőhullámra, és tanácsokat ad a rosszullétek megelőzésére.

Ezen a nyáron, egyelőre csak kísérleti jelleggel, négy európai nagyváros mellett Budapesten is kipróbálhatják a hőségriadót. A riadó lényege, hogy az Országos Meteorológiai Intézet küld egy jelentést az Országos Mentőszolgálatnak és a sürgősségi betegellátó intézményeknek, ha úgy látják, hogy a hőmérséklet legalább három napig elérheti a 35 fokot. A Meteorológiai Intézet akkor is riadóztatja a mentőszolgálatot, ha különösen erős és agresszív légtömegek érkezése várható. Így a mentők fel tudnak készülni arra, hogy hamarosan több estet kell ellátniuk. A mentőszolgálat szóvivője pedig bejelenti, hogy mindenki készüljön fel a hőhullámra, és tanácsokat ad a rosszullétek megelőzésére. Az úgynevezett elkerülő viselkedés részleteivel a magyarok többsége annak ellenére nincs tisztában, hogy eddig is minden nyáron megpróbálták tájékoztatni őket.

Nemcsak az idősek vannak veszélyben

Dr. Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet főorvosa elmondta, hogy a riadóval a tragédiák megelőzése mellett az a céljuk, hogy tudatosítsák az emberekben a folyadékpótlás és a szervezet hűtésének fontosságát. Természetesnek kellene lennie, hogy rendkívüli hőségben mindenki jobban figyel a szervezetére. "Az is elég, ha a legnagyobb déli hőség idején nincsenek az utcán, hanem bemennek egy kis időre egy légkondicionált bevásárlóközpontba" - fogalmazott a főorvos. A hőséggel kapcsolatos tévhit, hogy csak az öregeknek árt. Habár a 60-65 év felettiek és a szív- és érrendszeri betegek vannak a legnagyobb veszélyben, de a többi korosztályt is érhetik tragédiák a meleg miatt. Tavaly meghalt egy kisgyerek, mert a szülei a tűző napon álló autóban hagyták, amíg vásároltak. "Senkit, különösen a kisgyerekeket nem szabad egy napon parkoló autóban hagyni" - figyelmeztet Páldy Anna.

A napszúrás és a hőguta leginkább a fiatal, jó erőben lévő embereket érinti. Ők azok, akik nem törődve a figyelmeztetésekkel, előszeretettel sportolnak a tűző napon. "Hiába mondjuk, hogy senki ne menjen napra 11 és 3 óra között, ha kimegyünk bármelyik strandra, látjuk az ellenpéldákat".

London, Párizs, Budapest

A hőségriadót idén előreláthatólag öt európai nagyvárosban próbálják ki: Londonban, Párizsban, Barcelonában, Rómában és Budapesten. Ha beválik, minden nyáron alkalmazzák majd. A költségeket uniós pénzekből fedezik. Páldy Anna reméli, hogy így elkerülhetik a tavaly Párizsban történt tragédiát, amikor a nagy hőség következtében közel 15 ezer ember halt meg. Budapesten ugyanebben az időszakban körülbelül 400-an haltak meg a rendkívüli meleg miatt. Idén először ezen a héten gondolkodtak a riadóztatáson, mert, ahogy a főorvos fogalmazott, a helyzet kritikusnak tűnt, de végül nem volt három összefüggő kánikulai nap.

KAPCSOLÓDÓ CIKK