Mind a Fidesz, mind az MDF Lakitelek Munkacsoportjának tagjai tagadják, hogy bármiféle együttműködés lenne közöttük. A fideszes politikusok úgy látják: akár bejön a lakitelkiek számítása, akár nem, az MDF a következő választáson is kénytelen lesz együttműködni a nagyobbik ellenzéki párttal.

A huszonhárom fős MDF-frakcióból tizenhárom képviselő által két hete létrehozott Lakitelek Munkacsoport tagjai állítják: az MDF-frakció munkacsoportjaként semmilyen más párttal nincs kapcsolatuk, és munkájuk során is kizárólag a szeptemberi tisztújító országos gyűlésre készülnek. "Alapító tagok vagyunk az MDF-ben, és itt képzeljük el a további munkánkat is" - mondta az [origo]-nak Balogh László, a Lakitelek Munkacsoport egyik tagja.

 

Bár a megkérdezett fideszes politikusok szintén azt nyilatkozták, hogy nem foglalkoznak az MDF belső ügyeivel, többen úgy vélik: akár célt érnek a lakitelkiek, akár nem, a jövőben is kénytelenek lesznek az MDF-esek a Fidesszel együttműködni. Egyelőre azonban megvárják, mit hoz az őszi tisztújítás.

 

Amennyiben Dávid Ibolya pártelnök maradna, kérdés, milyen jövő vár a belső ellenzék tagjaira. Amennyiben pedig a munkacsoport megerősödik, az ő elképzeléseik szerint továbbra is a Fidesz lenne az együttműködő partner. Bár az MDF-en belüli két tábor elvileg akár ki is egyezhetne, a fideszesek szerint akkor is kérdés, vállalnák-e a 2006-os önálló indulást. Ugyanis ha 5-6 százalékot el is érnének, akkor is csak 10-12 mandátumot remélhetnének a jelenlegi 23 helyett, ami a fideszesek szerint nem érné meg a kisebbik ellenzéki pártnak. "A Fidesz kedvező helyzetben van, csak ki kell várnunk. A választások közeledtével fel fog éledni a vágy, hogy együttműködjenek velünk" - vélte az egyik fideszes politikus.

 

A Lakitelek Munkacsoport tagjai ráadásul olyan politikusok, akik erősek választókörzetükben, egyéni képviselőként jutottak be a parlamentbe. A pártból való kiszorításuk így nagy érvágás lenne az MDF számára - állította az egyik megkérdezett politikus a Fidesztől.