A szeged önkormányzat egészségügyi bizottsága a városi kórház főigazgatójának, Nárai Györgynek a felmentését javasolta hétfői ülésén, miután az intézményből tévesen küldtek koponyaműtétre egy férfit, aki azóta elhunyt. A testület döntését megelőzően Botka László polgármester kényszerszabadságra küldte Nárait. A főigazgató felmentéséről hivatalosan a városi közgyűlés dönt szeptemberben.

A szegedi közgyűlés egészségügyi bizottsága kezdeményezi a városi kórház főigazgatójának, Nárai Györgynek a felmentését, miután az intézményből tévesen küldtek koponyaműtétre egy férfit, aki azóta elhunyt - tájékoztatta a bizottság elnöke hétfőn az MTI-t. A bizottság ellenszavazat nélkül foglalt állást a főigazgató menesztése mellett, s határozott véleménye szerint "a kórházi szervezet megerősítése, a bizalom helyreállítása, valamint az intézményben zajló közel kétmilliárd forintos fejlesztés megvalósítása új vezetési struktúrát és új főigazgatót igényel" - olvasható az egészségügyi bizottság elnöke, Ványai Éva által aláírt közleményben.

Az egészségügyi bizottság teljes körűen megismerte a kórház belső vizsgálatának eredményét, amely egyértelműen szervezési hibákat és "kollektív intézményi felelősséget" állapított meg - közölte az elnök. A főigazgató felmentéséről és az új főigazgatói pályázat kiírásáról a közgyűlés következő ülésén, szeptemberben dönt - olvasható a közleményben.

Július 3-án egy 80 éves ásotthalmi beteg helyett egy azonos korú kisteleki férfit küldtek át a városi kórházból műtétre a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvos- és Gyógyszerésztudományi Centruma idegsebészeti klinikájára. A betegcsere a koponya felnyitása után derült ki. A kisteleki férfi azóta meghalt, a több órával később megoperált ásotthalmi férfin azóta újabb műtétet hajtottak végre.

A Szegedi Tudományegyetem vezetése által elrendelt vizsgálat az ellátást végző klinika részéről személyi felelősséget nem állapított meg - közölte az MTI-vel korábban Szabó Gábor rektor. Az ügyben a rendőrség is vizsgálatot folytat. Botka László polgármester pénteken azonnali hatállyal kényszerszabadságra küldte Nárai György főigazgatót.  "A kórház iránti bizalom helyreállításához arra van szükség, hogy egy tetterős vezető irányítsa az intézményt" - jelentette ki Botka László. Nárai Györgyöt az MTI nem tudta elérni.