A tévedések megelőzésére betegazonosító karszalag bevezetését tervezi a Fővárosi Önkormányzat 17 kórházában - mondta Szolnoki Andrea főpolgármester-helyettes hétfőn. A nyugati gyakorlatnak megfelelően a kórház minden betege kapna ilyen karszalagot, így nem lehetne félreértés abból, ha valaki elveszti az eszméletét vagy egy kisgyerek nem tudja megmondani a nevét.

"A kórházakban a beteg felvételekor a csuklójára helyeznének egy karszalagot, melyen rajta lenne a beteg neve és az azonosítója" - közölte Szolnoki Andrea főpolgármester-helyettes. Hozzátette: a nyugati gyakorlatnak megfelelően a kórház minden betege kapna ilyen karszalagot, így nem lehetne félreértés abból, ha valaki elveszti az eszméletét vagy egy kisgyerek nem tudja megmondani a nevét.

 

"Elsőként az adatvédelmi biztoshoz írtam levelet, melyben arról kértem tájékoztatást, hogy nem ütközik-e az adatvédelmi törvénybe, ha ráírják a beteg csuklójára az adatait" - mondta Szolnoki Andrea.

 

Közölte: augusztusra elkészülhet az előterjesztés és a határozati javaslat, amelyben elrendelhető mind a 17, fővárosi tulajdonban lévő kórházban a csuklóazonosító használata. Ebben az évben önkormányzati forrásból oldanák meg az azonosító karszalagok finanszírozását - mondta.

 

Hozzátette: a betegazonosító karszalag elrendelésének gondolata a tragikus szegedi eset kapcsán merült fel benne, bár a Fővárosi Önkormányzat intézményeiben sehol nem történt ilyen tévedés.

 

Július 3-án egy 80 éves kisteleki férfit a szegedi városi kórházból egy másik beteg helyett küldtek át műtétre az idegsebészeti klinikára. A betegcsere a koponya felnyitása után derült ki. A kisteleki férfi a műtét után meghalt.