Az Országgyűlés önkormányzati bizottsága hétfői ülésén kormánypárti többségi szavazattal tudomásul vette az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok kiegészítő állami támogatásáról szóló pénzügyminisztériumi javaslatot. A tárca 1077 önkormányzat igénylését találta megalapozottnak, ami összesen 14 milliárd 998,3 millió forintos támogatást jelent. A kérelmek 92,3 százalékát községek, nagyközségek adták be.

Az önkormányzati törvény alapján az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került helyhatóságokat önállóságuk és működőképességük védelmében illeti meg kiegészítő állami támogatás. Azon önkormányzatok, amelyek a törvény szerint őket megillető támogatás iránti igényüket az "első ütemben" nem jelezték, szeptember 30-ig nyújthatják be kérelmüket a kincstár területileg illetékes igazgatósága útján.

 

Az év első felében 1132 helyi önkormányzat nyújtotta be igényét 21 milliárd 225,4 millió forint értékben. Az elmúlt évben ugyanebben az időszakban 1149 önkormányzat igényelt összesen 22 milliárd 430 millió forint támogatást, és 1074 részesült összesen 14 milliárd 680,6 millió forint támogatásban.

 

Forráshiány idén is döntően azoknál az önkormányzatoknál keletkezett, amelyek a gazdasági-társadalmi szempontból elmaradott térségekbe tartoznak. A támogatásra javasolt önkormányzatok 15,9 százaléka Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből, 15,3 százaléka Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből kerül ki. E két megye települései részére javasolt támogatás összege 5 milliárd 585,6 millió forint, amely a támogatási főösszeg 37,3 százaléka.

 

Az önkormányzatok közül 632 a tárgyévi kiegészítő támogatás terhére utólagos elszámolási kötelezettség mellett vett igénybe előleget összesen 7 milliárd 413,4 millió forint összegben. Idén az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok támogatásán belül kezelik az önkormányzatok bérkiadásának támogatását is. A helyi önkormányzatokat megillető ez évi támogatások időarányos átutalásáról és az előlegek elszámolásáról a döntést és a közzétételt követően intézkednek.

 

Az ülésen ellenzéki képviselők elmondták: a támogatásért folyamodó önkormányzatok száma a szigorított feltételek miatt csökkent tavalyhoz képest. Az önkormányzati rendszer hibájaként rótták fel, hogy a települések mintegy egyharmada önhibáján kívül állami kiegészítő támogatásra szorul.

 

Jauernik István, a bizottság MSZP-s alelnöke az ülés után azt mondta: az előző kormányzati ciklus alatt volt olyan év, amikor 1453 önkormányzat szorult kiegészítő támogatásra. Hozzátette: a jelenleg rendelkezésre álló mintegy 15 milliárd forint több, mint az előző évi, ám volt olyan év, amikor az ideinél is jóval több pluszforrást kellett a helyhatóságoknak biztosítani.