A gazdasági tárcától is vonna el feladatokat a tervezett fejlesztési minisztérium a Népszabadság információi szerint. Ehhez azonban a koalíciós partner, az SZDSZ jóváhagyása is szükséges. A nyár végére tervezett kormányátalakítás közigazgatási államtitkárokat, kormánybiztosokat érintene, minisztereket nem.

A tervezett kormányátalakítás fő célja egy uniós fejlesztési pénzeket elosztó minisztérium lenne, amely Nagy Sándor területfejlesztésért felelős, valamint Baráth Etele, Nemzeti Fejlesztési Hivatalt irányító államtitkár hivatalainak bázisán jönne létre a korábban Juhász Endre tárca nélküli miniszter által irányított uniós ügyeket koordináló "tárca" helyén. A Népszabadság szerint nyitott kérdés, hogy a beruházásösztönzés átkerülhet-e ide a gazdasági tárcától. Arról is szó van, hogy a kiemelt kormányzati fejlesztések - mint például az autópálya-építés - koordinálását is a fejlesztési tárca feladatkörébe tennék át.

Nem tudni azonban, hogy mit szól ehhez az SZDSZ. A koalíciós partner eddig minden, a gazdasági tárcát vagy Csillag István minisztert érintő változtatási szándékot visszautasított.

A szocialisták most elszántnak látszanak ebben az ügyben a lap szerint. Az egyelőre nem derült ki, hogy ki kerülne a fejlesztési minisztérium élére: eddig legtöbbször Baráth Etele nevét emlegették. Annyi bizonyos, hogy Medgyessy Péter az MSZP frakciójából választana valakit, vagyis politikust szeretne a tárca élére.

A kormányátalakítási tervek között szerepel egy vidékfejlesztési tárca nélküli miniszteri poszt létrehozása is.

A kisebb és hatékonyabb állam megteremtése érdekében az "első Draskovics-csomag" által érintett szervezeteken túl további háttérintézmények, közhasznú társaságok, közalapítványok összevonása, megszüntetése várható. Ezenkívül kormánybiztosi, kormánymeghatalmazotti posztokat is megszüntetnek, s felszámolnák a párhuzamosságokat, vagyis hogy egy-egy területtel több tárcánál is foglalkoznak.

A korábban a sajtóban megjelent, Juhász Ferenc honvédelmi, Kökény Mihály egészségügyi, Lamperth Mónika belügy-, Németh Imre agrárminisztert érintő állítólagos személycseréket kormányzati körökben kategorikusan cáfolják. Nem várható változás a munkaügyi tárca élén sem. Medgyessy Péter korábban több kormányülésen is elégedetlenségét fejezte ki a munkahelyteremtés és felnőttképzés miatt, hatékonyabb munkát várva Burány Sándortól. Legutóbb azonban már azt mondta: használt az intés.

Érzékelhető, hogy a kormányfő politikai erejét növelve érvényt akar szerezni az általa kiemelten kezelt ügyeknek. Többen ennek bizonyítékát látják Draskovics Tibor pénzügyminiszter múlt heti bejelentésében, miszerint a jövőben csak belső pályázattal lehet hozzájutni a fejezeti kezelésű minisztériumi előirányzatokhoz, s a Pénzügyminisztérium, majd a gazdasági kabinet előzetes szűrője után a pénzosztásról a kormány dönt.