Az Amnesty International kampányt indít a nők elleni erőszak megszüntetéséért. A kampány két installációból áll, melyek babakocsikat maguk előtt toló bokszzsákokat ábrázolnak. A zsákok a magyar nőket szimbolizálják. Az akció csak egy része az Amnesty nők elleni erőszak megszüntetésért indított nemzetközi kampányának. Minden országban az adott társadalomra leginkább jellemző, nőket érintő problémára hívják fel a figyelmet. A háborús övezetekben a nemi erőszakra, az Egyesült Államokban a fegyverek birtoklására, Koszóvóban a nőkereskedelemre, Magyarországon pedig a családon belüli erőszakra.

Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet bokszzsák-kampányt indít a nők elleni erőszak megszüntetéséért. A kampány része két installáció, melyeket a Duna és a Csepel Plázában állítottak ki. Az installációk babakocsikat maguk előtt toló bokszzsákokat ábrázolnak. A zsákok a magyar nőket szimbolizálják, és a "Magyarországon a családon belüli erőszak minden ötödik nő életének a része" felirat olvasható rajtuk. Az installációkat a tervek szerint egész nyáron láthatják, eleinte az említett két plázában, később más bevásárlóközpontokban, esetleg vidéken is.

Esztétikai kifogások

Fodor Márk, a szervezet magyarországi vezetője az [origo]-nak elmondta, hogy a plázákat nem volt nehéz rávenni, hogy helyet adjanak a kampánynak, de a hipermarketek, ahol szintén szerették volna kiállítani a zsákokat, elzárkóztak. Azt ugyan minden üzletben hangsúlyozták, hogy egyetértenek az akcióval, de segítséget nem adtak. "Talán esztétikai kifogásaik voltak" - találgatott. Azért választották a plázákat, mert az itt elhelyezett installációk hatásosan működnek, meglepetést okozva, hétköznapi környezetben, közvetlenül érik el a közönséget. Ráadásul az üzletközpontokban mindenféle ember felbukkan, ami Fodor Márk szerint azért fontos, mert az erőszak sem csak a szegény vagy az iskolázatlan családokra jellemző, hanem minden társadalmi rétegre.

Nemi erőszak, fegyverkultusz, emberkereskedelem

A bokszzsákok kiállítása csak egy része az Amnesty nők elleni erőszak megszüntetésért (NEEM) indított nemzetközi kampányának. Minden országban az adott társadalomra leginkább jellemző problémára hívják fel a figyelmet. A háborús övezetekben a nemi erőszakra mint a háborúban bevetésre kerülő fegyverek egyikére, melynek célja, hogy a nőket megfosszák emberi mivoltuktól és általuk büntessék az egész közösséget, melyhez tartoznak. Azokban a társadalmakban, melyeket erősen befolyása alatt tart a lőfegyverek kultusza, például az Egyesült Államokban, a fegyverek birtoklása és használata ellen tiltakoznak, mert ez tovább fokozza a meglévő nemi egyenlőtlenségeket, megerősítve a nők alárendeltségét. Az otthoni veszekedések sokkal inkább fenyegetik halálos veszéllyel a nőket és a gyerekeket, ha a férfiaknak fegyverük van. Koszóvóban a rendkívüli méreteket öltött nőkereskedelem a kampány célpontja, Magyarországon pedig a családon belüli erőszak. Fodor Márk ugyanakkor hangsúlyozta, ez nem azt jelenti, hogy a magyar nőket nem érinti például a nőkereskedelem problémája, csak azt, hogy a családon belüli erőszakot tartják legjellemzőbb hazai problémának.

A kampánynak alapvetően három célja van. Az első a diszkriminatív törvények - ha  vannak - megszüntetése. De diszkriminatív lehet egy törvény hiánya is. Magyarországon például, sok uniós országgal ellentétben, nincs megtiltva a munkahelyi szexuális zaklatás. A második a nők elleni erőszak megszüntetése. A harmadik, kifejezetten magyarországi cél pedig a családon belüli erőszak elleni fellépés.

Jelentés a magyar nőkről

Az Amnesty a saját háza táján is vizsgálódik. Felmérést készítenek a szervezeten belüli férfi-nő erőviszonyokról. "Ha változtatni akarunk valamin a világban, akkor nekünk is változnunk kell" - állítja Fodor Márk. Kérdés, hogy egyáltalán felmerülhet-e egyenlőtlenség egy emberjogi szervezeten belül. A vezető szerint egy több mint másfél millió tagot számláló csoportban, melynek tagjai igazságtalanságra épülő társadalmakból származnak, igen. Hamarosan készül egy másik vizsgálat is. A magyar nők helyzetét bemutató jelentés kitér arra is, hogy mit tesz és mit nem tesz a magyar állam a nők elleni erőszak megszüntetéséért. A nők elleni erőszak ugyanis az Amnesty szerint nem "természetes" és nem is "elkerülhetetlen".