Egy adminisztrációs hiba miatt tévedésből - egy másik beteg helyett - nyitották fel egy idős férfi koponyáját, aki később meghalt. Elmaradtak a szokásos ellenőrzések, a visszakérdezések is, amelyek korrigálhatták volna az elcserélt beteglap okozta hibát. Összesen hét ember felelőssége merülhet fel a kórház által végzett elővizsgálat szerint.

A Népszabadság szegedi tudósítója tegnap beszélgetett a végzetes betegcsere ügyében a kórház belső vizsgálatát vezető Ferencsik Mária főorvossal, aki a kórház krónikus belgyógyászati osztályán dolgozik. A főorvos hangsúlyozta: nem orvosszakmai, hanem adminisztrációs hiba történt. Elmondta: két, azonos korú beteg volt egy időben a sürgősségi betegellátó osztályon. Mindkettő neurológiai góctüneteket mutatott, és mindkettőjüknek beszédzavarai voltak. Egyiküknél, K. Bélánál komputertomográfos (CT-) vizsgálatot rendeltek el. A CT-vizsgálatot elrendelő orvos hibátlanul töltötte ki a vizsgálati lapot K. Béla nevére. A CT azonban nem tudta rögtön fogadni a beteget, az orvos közben más betegekkel foglalkozott. Amikor a röntgenből jeleztek, hogy mehet a beteg, a vizsgálati kérőlapot, amely nem a beteg mellett volt elhelyezve, B. Vince feje alá helyezte valaki, így ő került vizsgálatra. A vizsgálat megállapítása szerint - közölte a napilappal Ferencsik Mária - ez volt az első nagyobb hiba: K. Béla kérőlapjával B. Vincét vitték el a CT-re.

A radiológiai részlegen is kiderülhetett volna a tévedés, ha megkérdezik a beteg nevét. Akkor még mindkét beteg meg tudta ugyanis mondani a nevét - de nem kérdezték. Ha megtették volna, akkor kiderült volna a tévedés. K. Béla adatait hibátlanul írták be a számítógépbe és a leletre is, de közben B. Vincét röntgenezték. Kiderülhetett volna a tévedés akkor is, amikor B. Vincét visszavitték a sürgősségi osztályra. Ám a beteghordó nem adta át előírás szerint a beteget a nővérnek, hanem otthagyta a folyosón, és csak beszólt, hogy meghoztam. Ez volt egy másik döntő momentum. Felmerült, hogy nem az előírások szerint dokumentálták a folyamatot, elmaradt az ellenőrzés, a visszakérdezés, ami vezetői felelősséget vet föl.

A tragikus ügyben összesen hét személy felelőssége merült fel. Ferencsik Mária hangsúlyozta: ő nem a tényleges fegyelmi vizsgálatot végezte, hanem egy elővizsgálatot. Az általa készített jelentés alapján kezdődik meg a fegyelmi vizsgálat, amelyet nem ő irányít. A fegyelmi bizottság fogja majd meghozni döntését arról, hogy álláspontjuk szerint ki milyen szakmai szabálysértést követett el, kapjon-e, és ha igen, milyen fegyelmi büntetést - írja a Népszabadság. A fegyelmi eljárástól függetlenül folyik a rendőrségi nyomozás, amely a büntetőjogi felelősséget tisztázza.