Hibát észleltek az újonnan vásárolt honvédségi ejtőernyőknél, ezért egyelőre felfüggesztették használatukat. A Honvédelmi Minisztérium közlése szerint a sérült eszközök miatt senki nem került veszélybe.

Felfüggesztették a használatát azoknak az ejtőernyőknek, amelyeket egy német cégtől vásárolt a honvédség, ugyanis négy eszköznél problémát észleltek - közölte Matyuc Péter, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgatója. A szaktárca egy német cégtől tavaly vásárolt 170 darab ejtőernyőt, amelyek légi alkalmassági vizsgálatánál nyolc ernyő hibásnak bizonyult. A gyártó novemberben kötelezettséget vállalt az ejtőernyők cseréjére.

Az új szállítmány idén májusban érkezett meg, a légi alkalmassági vizsgálatnál pedig az összes ejtőernyőt alkalmasnak minősítették. A 170 ernyő közül 30 a légierőhöz került, a többit pedig a szolnoki felderítő zászlóalj vette használatba - mondta. Hozzátette: a zászlóaljnál több száz ugrást hajtottak végre az ernyőkkel, júniusban és júliusban négy ugrást követően az ernyők hajtogatásánál fedezték fel a sérüléseket. Senki sem került vészhelyzetbe a sérülések miatt - közölte.

A főigazgató elmondta: a gyártó cég bevonásával vizsgálat kezdődött. Egyelőre nem kizárható sem az anyaghiba, sem pedig az, hogy a hajtogatásnál sérültek meg az ernyők. A cég egy ejtőernyőt visszaszállított vizsgálatra, amelynek lezárultáig felfüggesztették az ernyők használatát.