Az eddig megszokottnál szerényebb ünnepség várható augusztus 20-án, mert idén a tavalyi költségvetési keretösszeg alig fele használható fel. A szokásos zászlófelvonáson, tisztavatáson és tűzijátékon kívül 19-én este egy zongorakoncert lesz, 20-án pedig a Duna felett az államilag szervezett légibemutató helyett sportrepülőknek szervez egy cég versenyt.

Fotó: MTI
A tavalyi tűzijáték

Május végén írta ki a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) a közbeszerzési eljárást az augusztus 20-i rendezvények megszervezésére. Idén először azonban nemcsak magyar, hanem az Európai Unió bármely tagországából pályázhatnak cégek.

 

Az [origo] információi szerint augusztus elején várható eredményhirdetés. Eddig mintegy 5-6 pályázat érkezett. A nyertes cégnek így gyorsított tempóban kell teljesítenie vállalásait.

 

A közbeszerzést döntő részben kötött programok lebonyolítására írta ki a MeH. Ráadásul a keretösszeget is nagyon lecsökkentették a korábbi évekhez képest: idén 175 millió forintból gazdálkodhat a nyertes cég. Tavaly valamivel több, mint bruttó 338 milliót költött az augusztus 20-i rendezvényekre a MeH. Ekkor csak a tűzijáték került majdnem annyiba -  bruttó 156 millióba -, mint amennyi az idei teljes ünnepségre rendelkezésre áll.

 

Horn Gábor államtitkár az [origo]-nak elmondta: a szűkös költségvetés miatt csak a szokásos zászlófelvonásra, tisztavatásra, tűzijátékra futja a pénzből. Ezt megerősítette Friss Gábor főosztályvezető-helyettes is, megjegyezve: a pályázatban szerepel egy opcionális program, amelyre lehet jelentkezni. Eszerint a Városligetben kenyérfesztivált tartana a MeH, azt azonban a programra vállalkozó cégnek kell kitalálnia, hogy ez mit takarjon.

 

A közbeszerzési eljáráson kívül lesz még két esemény. A tavalyi örömkoncerthez hasonlóan augusztus 19-én este a Batthyány téren, a Duna-parton lesz egy komolyzenei zongorakoncert, ezt a MeH szervezi. Augusztus 20-ára pedig a szokásos légibemutató helyett a Red Bull szervez kisméretű sportrepülőgépek számára repülő, akadály és gyorsasági versenyt a Duna fölé.