Az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjának egyik alelnökévé választották Szájer Józsefet (Fidesz), a magyar néppárti képviselők vezetőjét. Korábban egy másik magyar politikust, Kósáné Kovács Magdát (MSZP) az európai szocialisták választották frakciójuk alelnökévé. Mindkét magyar képviselő az egyetlen saját képviselőcsoportjában az alelnökök között, aki újonnan csatlakozott tagországból érkezett.

Forrás: ORIGO
Szájer József

Az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti politikai csoportjának egyik alelnökévé választották kedden Szájer Józsefet (Fidesz), az EPP magyar delegációjának vezetőjét. Kósáné Kovács Magda (MSZP) után a fideszes politikus a második magyar képviselő az Európai Parlamentben (EP), akit politikai csoportja alelnökké választott. Hozzá hasonlóan Szájer József is az egyetlen az alelnökök kilencfős csoportjában, aki újonnan csatlakozott tagországból érkezett.

Szájer József elmondta, hogy megválasztását a Fidesz és Magyarország iránt kifejezésre juttatott jelentős elismerésként értékeli. Emellett olyan lehetőségnek tekinti, amelynek révén az EP legnagyobb politikai csoportjára lehet befolyást gyakorolni a magyar nemzeti, illetve a közös európai érdekek érvényesítése érdekében. Mivel az újonnan csatlakozott országok képviselői közül egyetlenként került be a néppárti csoport alelnökei közé, ezeknek az országoknak a közös képviseletét is el kívánja látni e testületben - mondta.

"A jelöléssel az volt a célunk, hogy a lehető legbefolyásosabb helyre kerüljünk, tehát ott tudjuk magyar részről befolyásolni az Európai Parlamentet, ahol a legfontosabb kérdések dőlnek el" - tette hozzá.

Elmondta, hogy megválasztása nem érte váratlanul, mert a frakció elnöke már tavasszal javasolta, hogy pályázzon erre a tisztségre, s ehhez megkapta a többi újonnan csatlakozott ország képviselőinek a támogatását is. Így a néppárti csoportban is kialakulhat egy olyan, egymás kölcsönös támogatásán alapuló együttműködés a visegrádi országok képviselői között, mint a szocialistáknál.

"A visegrádiak már beszéltek arról, hogy rendszeresen találkozni fognak, és ez a kör bővülhet a többi újonnan csatlakozott országgal. Velük elsősorban a bővítés, a felzárkóztatás érdekeit kell majd képviselnünk" - mondta Szájer József.

A fideszes képviselőt máris felkérték, hogy vegyen részt egy szűk körű, stratégiai jellegű egyeztetetésen a szocialistákkal. Ezen megszületett a megállapodás arról, hogy a két politikai csoport kölcsönösen támogatni fogja egymás jelöltjét az EP elnökének megválasztásakor. Ennek alapján a most kezdődő parlamenti ciklus első felében a szocialisták, utána a néppártiak adhatják az EP elnökét.

Az EPP-frakció óriási többséggel, 96 százalékos szavazati aránnyal további két és fél évre megerősítette elnöki tisztségében Hans-Gert Pötteringet. A német kereszténydemokrata politikus az 1999-es EP-választások óta vezette a néppárti frakciót. A közvetlen EP-választások 1979-es bevezetése óta az EPP akkor szerezte meg először a legnagyobb politikai csoport pozícióját, amelyet a júniusban tartott legutóbbi választásokon is megőrzött.

Az EPP-nek 268 képviselője van a 732 fősre bővült EP-ben, s jelenleg az egyetlen olyan politikai csoport, amelyben mind a 25 EU-tagország képviselői megtalálhatók. A keddi vezetőségválasztáson a portugál Joao de Deus Pinheiro lett az EPP-csoport első alelnöke. A hétfőn újjáalakult politikai csoport tagjai közül 228-an néppárti képviselők, vagyis olyanok, akiket az EPP-hez tartozó pártok valamelyikének a listáján választottak meg. Hozzájuk csatlakozott az Európai Demokraták 40 fős csoportja, amelynek többségét (28 képviselővel) a brit konzervatívok alkotják.