Két törvény is tiltja a Velencei-tó-Vértes térség kiemelt területén bányászati tevékenység engedélyezését - állítja Balsay István, a Velencei-tó-Vértes Térségi Fejlesztési Tanács elnöke. Az elnök erről azután tájékoztatott, hogy a veszprémi bányakapitányság elvi engedélyt adott az Eastmine Bányászati Kft.-nek nemes- és színesfémérc kutatására a Velencei-tó környékén.

Két törvény is tiltja a Velencei-tó-Vértes kiemelt térség területén bányászati tevékenység engedélyezését - mondta Balsay István, Velencei-tó-Vértes Térségi Fejlesztési Tanács elnöke. Az elnök arra a hírre reagált, hogy a veszprémi bányakapitányság elvi engedélyt adott ki az Eastmine Bányászati Kft.-nek nemes- és színesfémérc kutatására a Velencei-tó környékén júniusban.

A bányászati tevékenységet tiltja a törvényerejű országos rendezési terv, valamint egy kormányrendelet, amelyben a kormány a Velencei-tó-Vértes Térségi Fejlesztési Tanács által elkészített koncepciót elfogadta és amelyben meghatározták a zónahatárokat, védett és védendő területeket. A kapitányság döntése ezzel ellentétes - állítja a tanács elnöke.

A kiadott engedély elsőbbségi jogot ad kutatásra az angol tulajdonú cég számára, illetve tartalmazza az érintett kilenc négyzetkilométeres terület koordinátáit, és a szakhatósági engedélyeket - tájékoztatott a veszprémi bányakapitányság helyettes vezetője. Hegedűsné dr. Koncz Margit hangsúlyozta, hogy a cég hat hónapot kapott arra, hogy benyújtsa a kutatási-műszaki üzemi tervet, amelyben megadja a kutatás pontos helyét és annak módszerét.

Wágner Péter, Nadap polgármestere szerint az ügynek nagyobb a füstje, mint a lángja, hiszen a település rendezési terve sem tartalmaz bányászati tevékenység végzést. Elmondta, hogy a 60-as, 70-es években végeztek már próbafúrásokat ezen a területen, akkor rezet, ólmot és némi aranyat találtak, ám a kitermelés nem lett volna gazdaságos, ezért a kutatás abbamaradt. Az Eastmine Bányászati Kft. parádi irodájában azt az információt adták, hogy a cég később kíván tájékoztatást adni az ügyről.