2007-re a schengeni övezetbe kerülhet Magyarország

A visegrádi négyekkel közösen, 2006 év végi határidővel adja be Magyarország a schengeni övezethez való csatlakozási kérelmét. A schengeni határőrizeti követelményekre való felkészülést 42,5 milliárd forinttal támogatja az EU

Magyarország 2006 végére, 2007 elejére válhat az Európai Unió egységes határőrizeti rendszerének, a schengeni övezet teljes jogú tagjává - jelentette be Gál J. Zoltán kormányszóvivő szerdán a kabinet ülését követő sajtótájékoztatón. "Ha a diplomácia erőfeszítések is eredménnyel járnak, akkor azt lehet mondani, hogy Magyarország teljes jogú Schengen-tagsága reálisan 2006 végére, 2007 elejére érhető el" - közölte a szóvivő a kormány által szerdán tárgyalt, a tagsággal kapcsolatos jelentésről.

"Schengen tulajdonképpen azt jelenti a magyar polgárok számára, hogy megszűnik a belső határokon a személyforgalom ellenőrzése, ugyanakkor, ezzel párhuzamosan, a külső határokon Magyarországnak biztosítani kell az EU elvárásainak megfelelő egységes elvek szerinti határőrizetet" - mondta. A schengeni térség egységes vízumrendszert, szoros és szigorúan szabályozott rendőri együttműködést, valamint közös adat- és informatikai rendszerek működtetését igényli.  

Gál J. Zoltán szerint a belügyminiszter felhatalmazást kapott a kormánytól arra, hogy a visegrádi négyekkel együtt tegyen lépéseket a csatlakozás előkészítésére. "A V4-ek egy közös politikai nyilatkozatot terveznek, hogy országaik egy időben, összehangoltan adják be csatlakozási kérelmüket az Európai Unió Tanácsához, egységesen 2006 második felét jelölve meg a schengeni követelményekre való felkészülés céldátumaként" - mondta.

A kormányszóvivő elmondta: a felkészülést az EU a Schengen-alapból támogatja, amely 2004-2006 között várhatóan 166,7 millió eurót, vagyis 42,5 milliárd forintot jelent majd Magyarországnak. Ebből 33,5 milliárd forintot a Belügyminisztérium, 6 milliárd forintot a Vám- és Pénzügyőrség és 3 milliárd forintot a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium használhat majd fel.

KAPCSOLÓDÓ CIKK