Januártól kötelesek visszavenni a patikák a lejárt szavatosságú gyógyszereket - erről rendelkezik az az egészségügyi minszteri rendelet, mely ősszel kerül a kabinet elé. A szervezett gyógyszerhulladék-gyűjtés azért különösen fontos, mert évente kétezer tonna veszélyes hulladéknak számító gyógyszer kerül a kukákba.

A megvásárolt gyógyszerek húsz százalékát kidobják - áll a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (Magyosz) egyik tanulmányában. Így évente kétezer tonna veszélyes gyógyszerhulladék kerül a háztartási szemétbe.

Egy új egészségügyi miniszteri rendelet szerint a patikák januártól kötelesek lesznek visszavenni a lejárt gyógyszereket. Ezeket egyutas, megbonthatatlan edényekben gyűjtik majd, amelyeket a hulladékkal együtt semmisítenek meg a legközelebbi veszélyeshulladék-égetőkben. A begyűjtés és ártalmatlanítás körülbelül százmilliós költségét a gyógyszergyártók fedezik. A patikusok nem kapnak külön díjazást a rendelkezés szerint, bár korábban erre tett javaslatot a Magyar Gyógyszerész Kamara: szerintük a patikai alkalmazottak pluszmunkájáért fizetni kellene.

Hamvas József, az egészségügyi minisztérium gyógyszerészeti főostályvezetője elmondta, hogy többféle módszerrel tervezik a lakosság tájékoztatását az új lehetőségről. Ősszel több akció során hívják majd fel a figyelmet a gyűjtőedények használatára, ezenkívül többek között szórólapos tájékoztatást és televíziós reklámokat terveznek.

Jelenleg csak a kórházakban kezelik elkülönítve a gyógyszerhulladékot, ezt a 2000-es hulladékgazdálkodási törvény írta elő. A házi patikák hulladékainak begyűjtését és ártalmatlanítását a Recyclomed Kht. végzi majd - mondta Miklósi András ügyvezető igazgató.