Pártdelegáltak előtt szavaztatna külföldön a Fidesz

Áder János, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön levélben ismertette Lamperth Mónika belügyminiszterrel pártja álláspontját a külföldi szavazásokkal kapcsolatban. E szerint a Fidesz továbbra sem tartja elég biztonságosnak és ezért nem támogatja a külföldi voksolások esetében a számítógépes szavazást és azt sem, hogy a külföldön élő állampolgárok levélben küldhessék el szavazatukat. Áder szerint inkább pártdelegáltak előtt kellene voksolni.

Áder János, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön levélben válaszolt Lamperth Mónika belügyminiszternek a külföldi szavazásokkal kapcsolatban. A belügyminiszter korábban arra kérte fel a frakcióvezetőt, hogy írásban tegyen javaslatot a külföldön történő szavazás lebonyolítására.

Az [origo]-hoz is eljuttatott levélből kiderül, hogy a Fidesz szerint a pártok delegáltjai számára - saját költségükre - lehetővé kell tenni, hogy a külföldön tartózkodó magyar állampolgárok szavazása során is biztosíthassák, illetve ellenőrizhessék a választási törvények betartását. A költségek csökkentése érdekében ugyanakkor alkotmányos megoldást kell találni arra, hogy a pártok delegáltjai olyan külföldön élő magyar állampolgárok is lehessenek, akik esetleg belföldön nem rendelkeznek lakóhellyel - írja Áder.

Annak érdekében, hogy minél több külföldön tartózkodó állampolgár számára tudjuk biztosítani a szavazás lehetőségét, lehetővé kell tenni, hogy ne csak a nagykövetségeken, hanem a konzulátusokon is leadhassák szavazataikat - ismerteti Áder az ellenzéki párt álláspontját. A frakcióvezető közölte: a szükséges garanciák hiánya miatt továbbra sem tudják támogatni a számítógépes, illetve a levélben történő szavazás lehetőségét.

Emellett a levélben Áder megfontolásra ajánlja, hogy a kormány vonja vissza a már benyújtott törvényjavaslatát, és a beérkezett javaslatok alapján kezdjen - új alapokra helyezett - négypárti tárgyalásokat.

A kétharmados országgyűlési támogatást igénylő választási törvény módosítására azért lenne szükség, mert az alkotmány értelmében biztosítani kell a külképviseleteken történő szavazást is az országgyűlési választásokon és az országos népszavazásokon. A törvénymódosító javaslatot áprilisban nem fogadta el az Országgyűlés.

A szavazás módjában a parlamenti pártok álláspontja nem egységes. A lehetőségek között szerepel az elektronikus úton történő szavazás, amelyet korábban az MSZP és az SZDSZ is támogatott, a levél útján történő szavazás, amelyet a kormánypártok mellett az MDF is támogatott, illetve a Fidesz által szorgalmazott pártdelegáltak előtti szavazás a külképviseleteken.

KAPCSOLÓDÓ CIKK