Takarékosság helyett dorbézolás Ferihegyen

Bár néhány hónapja költségtakarékosság és kiszervezések miatt elbocsátották a dolgozók közel 10 százalékát, a Ferihegyi repülőteret üzemeltető, állami tulajdonú Budapest Airport (BA) Rt. fényűző dolgozói fórumot tartott május végén - értesült a Népszabadság. A meghívó szerint a vendéglátásról a Gundel étterem gondoskodott, a résztvevőket pedig több zenekar szórakoztatta. A cég szerint az időközben leváltott kommunikációs igazgató szervezte az ünnepséget. Pető György viszont azt állítja, hogy ő a megrendeléskor már nem is dolgozott a cégnél.

Bár lett volna a repülőtéren is alkalmas hely a rendezvényre, azt mégis a Hit Gyülekezete Gyömrői úti csarnokában tartották meg. A dolgozókat negyedóránként indított buszok szállították a helyszínre, a vendéglátásról a Gundel étterem, a hangulatról pedig több zenekar gondoskodott - írja a meghívóra hivatkozva a lap. A fórumon több százan vettek részt.

A lap szerint nemcsak a korábbi - már a tavaly nyáron kinevezett új vezetés által levezényelt - elbocsátások miatt kifogásolható a fényűző dolgozói fórum. A Népszabadság szerint ugyanis a cég több jelentős beruházással, például a repülőtér I-es termináljának teljes felújításával is elmaradt. A lap megállapítása ellen a Budapest Airport szóvivője tiltakozott, állítása szerint minden az ütemterv szerint halad.

A Népszabadság cikkében azt állítja, hogy levélben és telefonon is többször megkereste a BA Rt.-t, de az üggyel kapcsolatos kérdéseire egyszer sem kapott választ. A Budapest Airport Rt. azonban az írás megjelenése után az [origo]-hoz is eljuttatott közleményében azt írja, Hárskuti János, a részvénytársaság vezérigazgatója a felügyelőbizottság bevonásával vizsgálatot indított a társaság június 23-án leváltott kommunikációs igazgatója, Pető György tevékenységét illetően.

A vizsgálat kiterjed a Pető György által munkaviszonya alatt jegyzett megbízásokra, megrendelésekre, illetve teljes szakmai tevékenységére. Az egykori kommunikációs igazgató volt ugyanis a megrendelője annak a belső rendezvénynek, melyet a Népszabadság mai száma cikkében kifogásol. A cikket Kálmán Attila újságíró jegyzi, aki a Pető György által vezetett igazgatóság kiadásában megjelenő belső lapnál is újságíróként tevékenykedett, és ezért rendszeres honoráriumban részesült. Pető György munkaviszonyának megszűnésével csaknem egyidőben döntött a vezetőség a belső lap átalakításáról, megszüntetvén ezzel az újságíró eddigi anyagi érdekeltségét.

Pető az [origo]-nak azt mondta, hogy "elképesztő rágalom" amit a vezérigazgató róla állít. "Nevetséges még feltételezés is, hogy éppen ő, a vezérigazgatóként ne tudott volna egy ekkora kiadásról."

Pető hozzátette, hogy április 23. óta már nem is dolgozik a cégnél. A felmondási ideje tartott még ugyan, de munkát már nem végzett ezután, így elvileg sem tudta volna ő szervezni a vállalati bulit. "A vezérigazgató úr valakinek a nyakába akarja varrni ezt a történetet, hiszen olyan méretű megrendeléssel, mint amilyenről a napilap tesz említést csak és kizárólag a vezérigazgató jogosult aláírni. Tehát a vezérigazgató most maga ellen rendelt el belső vizsgálatot." - fogalmazott közleményében Pető, visszadobva a labdát Hárskuti Jánosnak.

Pető szerint a Budapest Banktól a Budapest Airporthoz került vezetők erőltették a szakszervezet ellenében a Hit Gyülekezet csarnokát, mint helyszínt. A Budapest Bank ugyanis régebben több rendezvényt is tartott ott. Pető állítása szerint csak az éttermi rendelést írta alá, de azt sem egyedül tette. Szerinte egy belső vizsgálat most semmit sem ér, az ÁPV Rt-t kellett volna felkérni ahhoz, hogy valóban pártatlan legyen a vizsgálat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK