Az MTV Híradójának információi szerint egy francia lányhoz csak órákkal a riasztás után akartak kimenni a mentők, és akkor is csak pénzért. A lány barátnője azt állítja: a mentők azt kérdezgették, van-e megfelelő formanyomtatványuk az ellátáshoz. A mentőszolgálat főigazgatója szerint rágalom az az állítás, hogy a szolgálat bármilyen nyomtatvány hiányában pénzért látna el sürgősségi ellátásra szoruló beteget.

Az MTV Híradója csütörtökön arról számolt be: a francia lány barátnője először a 112-t, majd a 104-et hívta, majd onnét kapcsolták a mentők budai központjához. A barátnő azt állította: a mentőket csak az érdekelte, van-e a külföldi állampolgárok ingyenes ellátásához szükséges E111-es formanyomtatványuk. Mivel nem volt ilyen papír, a mentők csak 140 euróért akartak kimenni - állt a Híradó riportjában. A francia lány állítólag közben elájult a fájdalomtól, a barátai taxival szállították végül kórházba.

Az Országos Mentőszolgálat főigazgatója pénteken közleményben reagált a Híradóban elhangzottakra. Dr. Takács Zoltán szerint a valóságban az történt, hogy a hívást fogadó szolgálatvezető az elmondott panaszok alapján nem látta indokoltnak mentőkocsi riasztását, a tartózkodási helynek megfelelő kerületi háziorvosi ügyelet telefonszámát adta meg a francia lány barátnőjének. A közlemény szerint a szolgálatvezető nem érdeklődött az E111-es nyomtatvány megléte felől és fizetéséhez sem kötötte az ellátást, döntését kizárólag a panasz ismeretében hozta. Ha a beteg vagy hozzátartozója mentést megalapozó (pl. eszméletvesztés) panaszokat említ, természetesen azonnal megfelelő mentőegységet küldött volna a helyszínre - tartalmazza a közlemény. A főigazgató közleménye szerint a mentési kategóriába tartozó megbetegedés esetén, bármely speciális nyomtatvány felmutatása nélkül mind a magyar, mind a külföldi állampolgárokat az állampolgárság és a biztosítási jogviszony vizsgálata nélkül látja el az Országos Mentőszolgálat .

A mentőszolgálat budapesti szervezetének elnöke kétkedéssel fogadta a hírt, amiről csak a sajtóból értesült. Andics László elmondta: gyanúra ad okot, hogy a francia lány barátnője szerint a 104 felhívásakor továbbkapcsolták, miközben erre nincs lehetőség. Közölte azt is: a sürgősségi ellátás független a biztosítottságtól, ha orvos még nem látta a beteget, akkor azonnal kimennek a mentők. Ha azonban orvos küld valakit kórházba, akkor betegszállításról és nem sürgősségi ellátásról van szó. Ebben az esetben először valóban felteszik a kérdést: ki fizeti a szállítást?