A jogosítvány megszerzéséhez előírják ugyan az elsősegély-vizsgát, előtte azonban nem kötelező ehhez tanfolyamot is elvégezni. A Magyar Vöröskereszt azt szorgalmazza, hogy a tanfolyam része legyen az újraélesztés is. Emellett azt is szeretnék elérni, hogy a nyugati országokhoz hasonlóan nálunk is beépítsék a tananyagba az elsősegély-oktatást.

A Magyar Vöröskereszt 1993 óta szeretné elérni, hogy jogszabályban rögzítsék: csak az tehet vizsgát a jogosítvány megszerzéséhez szükséges elsősegélyből, aki előtte egy tanfolyamot is elvégzett. Jelenleg ugyanis csak a vizsga kötelező. A tanfolyamoknak pedig nem része az újraélesztés - mondta az [origo]-nak Andics László, a Magyar Vöröskereszt elnöke, az Országos Mentőszolgálat budapesti szervezetének elnöke.

 

Fakultatív lehetőségként bárki elvégezhet ugyanakkor egy 8 órás tanfolyamot, amelyen 2 óra elmélet és 6 óra gyakorlat keretében oktatják a hirtelen halállal és az újraélesztéssel kapcsolatos tudnivalókat. "A hirtelen halál miatt meghaltak felének a közelébe se jut orvos. 70 százalékuknál a halál kamra fibrilláció miatt következik be, egy automata defibrillátor azonban ezt meg tudja szüntetni" - állította Andics.

 

Az automata defibrillátor egy olyan készülék, amelynek az elektródáit a beteg mellkasára felhelyezve elvégzi a szükséges EKG-vizsgálatot, majd szóban és írásban utasítást ad. Szívműködés esetén nem helyezhető üzembe, így biztonságos. Magyarországon is megkezdődött már az a program, amely keretében forgalmas helyeken, reptéren, bevásárló központokban elhelyeznek ilyen automata defibrillátorokat. Szükséges azonban az is, hogy minél többen tudják használni ezeket a készülékeket.

 

A Magyar Vöröskereszt azt szorgalmazza, hogy az elsősegélyt és az újraélesztést építsék be az iskolai tananyagba vagy az elsősegély-tanfolyamba. Andics szerint a nyugati országokban a diákok 16-18 éves korukra elsajátítják az alapvető tudnivalókat. Az [origo] megkereste az egészségügyi tárcát is az ügyben, ott azonban csak annyit mondtak, hogy az ötlet felmerült, de konkrét döntés még nem született.