Néhány 10 ezer lélekszám feletti település törvényt sérthet, ha év végéig nem létesít bölcsődét. Ugyanis 2005-ig adott arra haladékot egy törvény, hogy legalább egy bölcsődét működtessen minden nagyobb település. Egy uniós pályázat bölcsődék létesítésére és korszerűsítésére bátorítja az önkormányzatokat.

Az Európai Regionális Fejlesztési Alapból 10 millió forinttól 240 millió forintig vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak az önkormányzatok és civil szervezetek bölcsődék, családi napközik létesítésére, fejlesztésére. Erre a támogatásra azért is szükség lehet, mert egy tucatnyi olyan településnek nincs még bölcsődéje, amelynek fél év múlva, vagyis jövő év elejétől az 1997-ben életbe lépett gyermekvédelmi törvény szerint kötelező lenne legalább egy bölcsődét működtetnie.

A rendelkezés a 10 ezer lélekszám fölötti településekre vonatkozik. A szakértők szerint Magyarországon a szükségesnél kevesebb bölcsőde működik, elsősorban a fenntartás magas költsége és az ahhoz képest alacsony állami támogatás miatt. Míg egy bölcsődés ellátása évente 850-900 ezer forintba kerül, addig az állami normatíva csupán legfeljebb 376 ezer forintot fedez - olvasható a Magyarorszag.hu portálon. A hiányzó összeget az önkormányzatoknak és az étkezési költségek erejéig a szülőknek kell fedezniük. A sokszor anyagi gondokkal küszködő önkormányzatokat ezért nehéz helyzet elé állítja a bölcsődék fenntartása.

A szociális tárca szeretné elérni, hogy jövőre 25 százalékkal emelkedjen a normatíva - írja a Magyarorszag.hu. Azt is szeretnék elérni, hogy a normatíva azokon a napokon is járjon, amikor a bölcsődés hiányzik, mert így jelenleg a normatíva körülbelül 70 százalékát tudják felhasználni az intézmények.

A tavalyi év végén Magyarországon összesen 515 bölcsőde működött, legnagyobb részük a fővárosban és vidéki városokban. A községek helyzete még kedvezőtlenebb; néhány kivételtől eltekintve nincs lehetőség a három év alatti kisgyermekek szakmailag ellenőrzött napközbeni ellátására.