Kétórás figyelmeztető sztrájkot szerveznek július 22-re a Szegedi Tudományegyetem Orvos- és Gyógyszerész-tudományi Centrumának új klinikáján. A reggel 8-tól kezdődő sztrájkot az orvosi kamara is támogatja - írja a Népszabadság.

A sztrájk megtartásáról szerda este döntött az egyetemi sztrájkbizottság, annak ellenére, hogy csütörtök délutánra még egy egyeztető tárgyalás volt kitűzve az egyetem vezetésével.

A sztrájkbizottság egyik tagja elismerte, hogy az egyetemnek nincs lehetősége teljesíteni követeléseik egy részét, mivel ez az Oktatási Minisztériumon keresztül a kormányzat felelőssége. Ágoston Zsuzsa szerint a figyelmeztető sztrájkkal az egészségügy tarthatatlan helyzetére akarják felhívni a közvélemény figyelmét. A kezdeményezéshez a szegedi orvostudományi centrum több klinikája is csatlakozott.

Az orvostudományi centrum elnöke szerint - aki amúgy egyet ért a sztrájkolók céljaival - a sztrájkbizottság mögött álló erők, az orvosi kamara és az EDDSZ az egyetemet faltörő kosként akarják felhasználni nagypolitikai céljaikhoz. Dr. Lonovics János úgy jelezte ugyanakkor, hogy az egyetemi klinikák fenntartója - az Oktatási Minisztérium - jóval kevesebbet tud áldozni a fejlesztésre és a rekonstrukcióra, mint a kórházak többségét tulajdonló önkormányzatok- írja a Népszabaság.