Az egészségügyi intézmények várhatóan január 1-től  kötelesek lesznek személyi azonosítóval ellátni a "súlyosan nehezített kommunikációjú" vagy kommunikációképtelen betegeket  - jelentette be az egészségügyi miniszter. Kökény Mihály újabb vizsgálatot rendelt el a végzetes szegedi koponyaműtét ügyében.

A szaktárca néhány héten belül elvégzi a szakmai minimumfeltételeket tartalmazó jogszabály kiegészítését - mondta az egészségügyi miniszter, Kökény Mihály. Így az egészségügyi intézmények működési engedélyének kiadásakor követelmény lesz, hogy a betegeket már a felvételkor ellássák olyan azonosítóval, amelyet az egészségügyi dolgozónak minden beavatkozás vagy vizsgálat előtt - a kórlappal összevetve - ellenőriznie kell.

A kórházak maguk dönthetnek arról, hogy milyen, az azonosítást és az adatvédelmi követelményeket is biztosító technikát alkalmaznak. Erre a jogszabálymódosítás több hónapos felkészülési időt biztosít majd. Az azonosítók beszerzése egyedileg történik, és mindössze néhány tízezer forintba kerül majd az intézményeknek - közölte a miniszter.

Kökény új vizsgálatot követelt a szegedi téves koponyműtét miatt

Kökény Mihály beszámolt arról, hogy a Szegedi Orvostudományi Egyetem Idegsebészeti Klinikáján újabb vizsgálat lefolytatását kezdeményezte az Egészségügyi Tudományos Tanácsnál. Véleménye szerint az elcserélt leletek miatt tévedésből megműtött beteg halála után az egyetemen folytatott vizsgálat nem volt elég alapos, és nem hozott megnyugtató eredményt. "Meglepett, hogy az egyetem milyen gyorsan lezárta a vizsgálatot. Ez kelti azt a feltételezést, hogy nem jártak el kellő körültekintéssel" - fogalmazott a miniszter. Mint mondta, a tárca nem akarja az orvostársadalmat bűnbakként beállítani, csupán az a célja, hogy hasonló esetek ne fordulhassanak elő és a társadalom biztonságérzete ne sérüljön. A tárca bízik abban, hogy néhány héten belül lezárulnak a vizsgálatok, és megtörténik a felelősségre vonás - jegyezte meg a miniszter.