Egyelőre csak a felét veszi fel a bruttó 6,14 milliós jutalomnak a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés szocialista elnöke, Agócs István. Erről az MSZP megyei elnökségének pénteki ülésén döntöttek. A megyei közgyűlési elnökök rendszeresen kapnak milliós jutalmat, az Agócsnak megszavazott összeg azonban még párttársainak is szemet szúrt.

Az MSZP Komárom-Esztergom megyei elnöksége pénteken ülést tartott, amelynek fő témája az volt, hogy a megyei közgyűlés szocialista elnöke, Agócs István júniusban bruttó 6,14 millió forintos jutalmat kapott az önkormányzattól. A jutalmazás nagy vihart kavart, és az MSZP több politikusa is nemtetszését fejezte ki az ügyben.

A pénteken késő estig elhúzódó elnökségi ülésen végül az a döntés született, hogy Agócs önkéntesen zárolja jutalmának felét - mondta az MTI-nek Keleti György megyei pártelnök. "Határozatunk azt is tartalmazza, hogy a zárolt 3 millió forintról a megyei közgyűlés későbbi időpontban dönt" - tette hozzá a politikus.

Az elnökségi ülésen - amelyen részt vett az MSZP parlamenti frakciójának vezetője, Lendvai Ildikó is - döntöttek arról is, hogy felkérik a megye szocialista országgyűlési képviselőit, hogy kezdeményezzenek törvénymódosítást a választott önkormányzati vezetők juttatási rendszerének teljes körű szabályozására. A megyei elnökség szerint ugyanis ezen a téren eléggé hiányos a jogi szabályozás.

Nemrég az [origo] is közölt egy összeállítást a megyei közgyűlési elnökök jutalmazásáról. A minden megyei önkormányzathoz eljuttatott kérdéseinkre adott válaszokból az derült ki, hogy bevett gyakorlatnak számít az egyébként is több százezer forintos havi illetményben részesülő közgyűlési elnökök jutalmazása.

Idén eddig átlagosan bruttó másfél millió forintot kaptak a megyei vezetők, a rekordot pedig a már említett Agócs istván tartotta a 6,14 milliós összeggel. Igaz, akadtak olyan közgyűlési elnökök - például a Tolna és a Zala megyei - akik nem részesültek anyagi elismerésben. Az [origo] kérdéseire adott válaszokból kiderült az is, hogy a jutalomért nem kell rendkívüli teljesítményt felmutatni, már elég az is, ha az önkormányzatnak sikerül tartania magát a saját költségvetéséhez.

[origo]/MTI