A megyei közgyűlési elnökökhöz hasonlóan a nagyobb városok polgármesterei is rendszeresen kapnak milliós összegű jutalmat több százezer forintos fizetésük mellé. Büntetést viszont már nem szokás fizettetni, legalábbis az általunk megkeresett önkormányzatok túlnyomó többségében még soha nem bírságolták meg a polgármestert. Több város nem reagált az [origo] körkérdésére, és elzárkóztak az egyébként nyilvános adatok közlésétől.

Az [origo] körkérdést intézett a megyeszékhelyek polgármestereihez és Budapest főpolgármesteréhez. Kíváncsiak voltunk arra, hogy a városvezetők mikor kaptak utoljára jutalmat, illetve hogy mekkora volt annak az összege. Megkérdeztük azt is, hogy volt-e már példa arra is, hogy jutalom helyett büntetést kellett fizetnie a polgármesternek. Tettünk fel kérdéseket emellett arról is, hogy mennyi a városvezető fizetése, milyen egyéb juttatásban részesül és milyen hivatali autója van.

A kérdéseket július 8-án küldtük el írásban a polgármesteri hivataloknak, azóta azonban a 19 megkérdezett közül mindössze 14 válaszolt. Kiderült, hogy Kaposváron például megállt az élet: a polgármester és a jegyző is többhetes szabadságra ment, így a hivatalból senki sem mert válaszolni kérdéseinkre. Nem kaptunk választ Miskolcról, Szegedről és Szolnokról sem. Szombathelyen a polgármester titkárságán először azt mondták, hogy a városvezető valószínűleg nem tartotta fontosnak, hogy válaszoljon. Cikkünk megjelenése napján aztán már küldtek egy faxot, amely ugyanakkor egyik kérdésre sem adott kielégítő választ.

Annyi azért kiderül a hozzánk eljuttatott adatokból, hogy a polgármesterek - a megyei közgyűlési vezetőkhöz hasonlóan - rendszeresen kapnak jutalmat. A körkérdésünkre adott válaszok alapján a polgármestereknek sem szükséges rendkívüli teljesítmény nyújtaniuk az anyagi elismeréshez, ugyanis általában azzal az indokkal kaptak pluszpénzt, hogy "jó munkát" végeztek.

Az [origo]-hoz eljuttatott válaszok szerint a polgármesteri hivatalokban csak a jutalmazás számít bevett gyakorlatnak, az esetleges hibákért fizetendő büntetés nem. A válaszadók közül legalábbis csak Kecskemét polgármesterének és Budapest főpolgármesterének kellett bírságot fizetnie. Őket sem az önkormányzat, hanem a Közbeszerzési Döntőbizottság kötelezte bírság fizetésére közbeszerzési szabálytalanságok miatt.

A Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap is azt közölte nemrég, hogy Székesfehérvár szocialista polgármestere, Warvasovszky Tihamér hathavi illetményének megfelelő, közel 3,5 millió forintos jutalmat kapott. A két lap egymástól némileg eltérő adatot közölt, és az sem derült ki a cikkekből, hogy bruttó vagy nettó összegről van-e szó.

Az [origo] megkereste a város polgármesteri hivatalát, ahol azonban kérdéseinkre csak részben kaptunk választ. Azt megtudtuk, hogy Warvasovszky havi illetménye bruttó 642 ezer forint, és ennek az összegnek 20 százalékát veheti fel költségtérítésként. A jutalomról azonban már csak annyit közölt a város aljegyzője, hogy arról az "idei esztendőben is - mint a rendszerváltás óta minden évben - Székesfehérvár közgyűlése döntött".

Az aljegyző levelével együtt érkezett egy polgármesteri közlemény, amelyből tények és adatok helyett csupán az derül ki, hogy Warvasovszky a jutalomról szóló "meddő és megalázó vitában" nem akar részt venni. Ezután felhívtuk a polgármesteri hivatalt is, ahol elismerték ugyan, hogy a jutalomról szóló döntés nyilvános, megosztani azonban mégsem akarták velünk ezt az információt.

A szombathelyi önkormányzat mindössze annyit közölt, hogy a közgyűlés júniusban szavazott meg jutalmat a tisztségviselőknek. Az önkormányzat sajtóreferense szerint ez idén történt meg először. A közgyűlés az MSZP-SZDSZ-támogatással megválasztott polgármerternek, Ipkovich Györgynek négy havi fizetésének megfelelő jutalmat szavazott meg. Összeget nem közöltek, a faxüzenet pedig azzal zárult, hogy a további kérdésekre a "polgármester úr nem szándékozik válaszolni".