Az MTV új, korszerű digitális televízióadó indítását tervezi. A digitális televíziózás hamarosan nagyobb szerephez jut a világban a műholdas és földi tévéknél, de Magyarországon az átalakulás még tolódik. Szakértők szerint a médiatörvény nem ad lehetőséget az MTV-nek új adó indítására, az MTV stratégiai igazgatója viszont nem tudja, "kinek fájna ez".

"Én megkérdőjelezem azt, hogy nem lehet új adót indítani"- mondta Kósa-Somogyi György, az MTV stratégiai igazgatója. Szerinte "a jogi szabályozás elmarad a technikai fejlődéstől". A hagyományos, analóg adásról a digitálisra való áttérés szerinte nem jogi kérdés. Elmondta, hogy az áttérés után ugyanazon a sávon egy helyett öt digitális csatornahely nyílna meg, azaz ötször annyi csatorna sugárzására lenne lehetőség.

A digitális televíziózás valószínűleg nagyon gyorsan forradalamasítani fogja a világ médiafogyasztását. Az interaktív televíziózás a televízió és az internet tulajdonságait ötvözi: a néző maga szerkesztheti meg a neki tetsző műsort, akár saját tévécsatornát alakíthat ki magának. Magyarországon az Antenna Hungária a közszolgálati adók digitális sugárzása mellett a jövőben tervezi az ezzel való kísérletezést is. Az új technika körülbelül kétszáz csatorna sugárzására ad lehetőséget, sokkal többre, mint a kábeltévék által továbbítható negyven-ötven csatorna.

Az M3 a közszolgálati csatornák struktúraváltásának egyik első lépése - mondta Kósa-Somogyi György. Az M3 lenne az első digitális tematikus csatorna, és a folyamatos hírszolgáltatásra helyezné a hangsúlyt. Ez egybevág azokkal a korábbi tervekkel, amelyek szerint a jövőben összesen négy tematikus adót indítana a közszolgálati televízió. "A technikai lehetőségek adottak, ez inkább finanszírozás kérdése", erről pedig a magyar állam dönt Kósa-Somogyi szerint.

Kósa-Somogyi néhány napja levelet küldött az ORTT-nek, melyben mielőbbi döntést kért az új, M3 elnevezésű digitális adó indításáról. Vékony Éva, az ORTT szóvivője elmondta, hogy az ügyben még nem született döntés, az ORTT ülésezési szünetet tart. Ezért a kérdést leghamarabb augusztus végén tárgyalhatják. Az MTV azonban már szeptemberben szerette volna elindítani az M3-at, még mielőtt új székházba költöznek.

"A digitális televízió nemsokára úgyis tényszerű realitás lesz"- mondta Kósa-Somogyi arra utalva, hogy az Antenna Hungária szeptemberben kísérleti jelleggel digitálisan is sugározni kezdi a három közszolgálati adót.

Scherer Zsolt médiaszakértő szerint a médiatörvény csak két - egy földi és egy műholdas - adót engedélyez a közszolgálati televíziónak. A törvény betűje azonban mások szerint csak a tényeket rögzíti, és nem zárja ki újabb csatornák indítását.